Керівниця видання “Заборона” Катерина Сергацкова виїхала з України – ЗМІ

Дата: 29 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Журналістка, співзасновниця інтернет-видання “Заборона” Катерина Сергацкова виїхала з України через погрози її життю та родині.

Про це йдеться в статті The New York Times, а також цю інформацію виданню “Детектор медіа” підтвердила виконавча директорка “Заборони” Олена Садовнік.

Садовнік не повідомила, до якої саме країни поїхала Катерина Сергацкова, посилаючись на конфіденційність цієї інформації.

Водночас за даними джерела “Детектора медіа”, Сергацкова з родиною перебуває в одній з європейських країн.

За словами Олени Садовнік, поки немає новин про хід справи за заявою Катерини Сергацкової до поліції про погрози.

Нагадаємо, очолюване Сергацковою видання “Заборона” опублікувало матеріал про фактчекінгову організацію StopFake, у якому припустило зв’язки представників організації з ультраправими. StopFake відкинув такі припущення та заявив про посилення інформаційних атак проти його команди. У відповідь “Заборона” випустила ще один матеріал, де апелює тезам з заяви StopFake.

Після цього телеведучий і блогер Роман Скрипін опублікував у Facebook фото журналістки з п’ятирічним сином і назвав її агенткою Кремля. У коментарях під цим постом опублікували й адресу журналістки. Після численних скарг Facebook видалив цей пост, але Роман Скрипін продовжив публікувати образи на адресу Сергацкової. Згодом вона звернулася із заявою про погрози до поліції, але охорону не просила.

Правоохоронці зареєстрували заяву, проте у коментарі “Детектору медіа” не відповіли, чи відкрили кримінальне провадження. Водночас Комітету захисту журналістів (CPJ) сама Сергацкова повідомила, що поліція відмовилася розпочинати розслідування, тому її адвокат подав скаргу до Міністерства внутрішніх справ.

Організація Human Rights Watch закликала українську владу гарантувати безпеку Катерині Сергацковій після публікації її особистих даних в інтернеті. З аналогічною заявою виступила низка українських правозахисних організацій, зокрема Центр прав людини ZMINA. Заяву також підписала організація StopFake.

Водночас Медіарух “Медіа за усвідомлений вибір” запропонував спрямувати дискусію навколо публікацій “Заборони” щодо діяльності StopFake у професійне русло та висловив протест проти погроз журналістам. Медіарух також публічно звернувся до Незалежної медійної ради та Комісії з журналістської етики з проханням надати висновок щодо відповідності трьох матеріалів “Заборони” щодо StopFake стандартам професійного журналістського розслідування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter