Обмеження свободи зібрань та катування у Криму – ООН опублікувала звіт щодо України за пів року

Дата: 26 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В окупованому Росією Криму продовжують обмежувати права громадян на зібрання та пікети. Крім того, міжнародні спостерігачі задокументували факти катувань і жорстокого поводження з боку ФСБ та порушення права на справедливий судовий розгляд.

Про це повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер під час презентації доповіді

Голова Моніторингової місії Організації Об’єднаних Націй з прав людини в Україні Матільда Богнер. Фото: OHCHR Ukraine

Автори звіту зазначають, що з 1 лютого до 31 липня поточного року Російська Федерація і далі застосовувала вимогу про попереднє надання дозволу на публічні збори у Криму.

Зокрема, 23 лютого в Сімферополі й Севастополі люди збиралися без дозволу на акцію на підтримку російського опозиційного політика Олексія Навального. Російські силовики заарештовували та штрафували учасників цієї акції.

Окрім того, напередодні інших опозиційних зборів у квітні 2021 року, суд визнав жительку Криму винною в поширенні екстремістських матеріалів і призначив їй покарання у вигляді п’яти діб тримання під вартою, як повідомляють – за відеокліп із реп-музикою, розміщений на її сторінці у соцмережі 2014 року. Опозиційні активісти вважають цей арешт і засудження формою залякування, спрямованого утримати людей від участі у майбутніх зборах.

ООН задокументувала переслідування щодо 46 осіб за участь у двох вищезгаданих протестах. Їх штрафували, відправляли на виправні роботи й під варту на строк до семи діб.

Також російські силовики переслідували й учасників одиночних пікетів. Зокрема, 21 травня суд у Криму визнав трьох кримських татарок винними в участі в несанкціонованих публічних зборах. Кожна із цих жінок провела одиночний пікет на підтримку їхніх синів, проти яких порушено кримінальне переслідування у справі організації “Хізб ут-Тахрір”. Хоча всі ці жінки проводили пікети в різний час і в різних місцях, суд вирішив, що ці пікети були єдиними публічними зборами, проведеними під виглядом одиночних пікетів.

Спостерігачі ООН також задокументували три випадки тортур і жорстокого поводження щодо українських громадян у Криму (двох чоловіків і жінки). Зокрема, 10 березня співробітники ФСБ затримали журналіста Владислава Єсипенка за підозрою в незаконному володінні вибуховими речовинами. Після арешту співробітники ФСБ кілька годин катували його з метою вибити з нього зізнання у співпраці з українськими спецслужбами.

Засуджують у місії й останні затримання та обшуки кримських татар.

Кримські татари зазнавали порушень прав людини і поза межами звітного періоду. 3 і 4 вересня після обшуків, проведених російськими правоохоронними органами в їхніх будинках в Криму, були затримані п’ятеро кримських татар“, — зазначила Матільда Богнер.

Окремо в доповіді йдеться про ситуацію з правами людини на підконтрольній Україні території. Блокування телеканалів Медведчука-Козака й обмеження доступу до пропагандистських ЗМІ назвали таким, що “не відповідає міжнародним стандартам права на свободу вираження поглядів”.

Також в ООН засудили випадки затримання правоохоронцями підозрюваних в співпраці з “Л/ДНР” із порушенням законодавства (12 випадків) і повідомлення про катування й жорстоке поводження в Олексіївській виправній колонії № 25 у Харкові.

Крім того, на підконтрольній Україні території УВКПЛ ООН зафіксувало 22 випадки погроз і нападів на працівників ЗМІ, правозахисників, представників ЛГБТ+ або їхніх прихильників, представників етнічних меншин.

Нагадаємо, з 1 лютого до 31 липня Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 62 загиблих і поранених серед цивільного населення на Сході України.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter