За пів року на Донбасі отримали поранення та загинули 62 людини

Дата: 23 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

З 1 лютого до 31 липня Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 62 загиблих і поранених серед цивільного населення на Сході України.

Про це повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер під час презентації доповіді

Місце загибелі 86-річного жителя села Новоселівка Друга, яке бойовики обстріляли у серпні. Фото: фейсбук-сторінка Євгена Капліна

Кількість поранених та загиблих збільшилась на 51% у порівняні з минулим півріччям. За словами Богнер, безпекова ситуація на Сході погіршилась. При цьому ця тенденція збереглась й після 31 липня, адже відтоді монітори зафіксували 2 загиблих та 14 поранених людей серед цивільних. 

“Це найвищі дані за місяць, починаючи з червня 2020 року”, – уточнила Богнер.

Важким тягарем для цивільних назвали автори доповіді обмеження свободи пересування у зв’язку з пандемією коронавірусу. Так, за період моніторингу  кількість перетинів лінії зіткнення в обох напрямках скоротилася на 95% у порівнянні з тим самим періодом до пандемії у 2019 році. Люди, яких Моніторингова місія ООН зустрічала біля лінії зіткнення, скаржились на відсутність доступу до води та санітарних послуг, медичного обслуговування, нестачу доступних їм держпослуг, транспорту та доріг.

Навесні бойовики влучили в лікарню в Мар’їнці, де перебували 45 хворих на ковід та пневмонію. Фото: Мар’їнська міська військово-цивільна адміністрація

Висловилась Богнер й щодо законопроєкту про перехідне правосуддя. Моніторингова місія ООН раніше вітала деякі положення у документі, однак він досі викликає занепокоєння через поняття “перехідне правосуддя”, яке, за словами Богнер, не відповідає міжнародним стандартам і не забезпечує орієнтованого на жертв підходу.

Останнім часом бойовики на Донбасі частіше обстрілюють населені пункти. Внаслідок одного з таких нещодавно поранення отримав голова військово-цивільної адміністрації на Луганщині. Він приїхав на місце обстрілу для перевірки.  

Влітку від обстрілу загинув житель села Новоселівка Друга на Донеччині. Обстріляли терористи й місто Красногорівка. Там один зі снарядів влучив у багатоквартирний будинок.

Навесні бойовики влучили в лікарню в Мар’їнці, де перебували 45 хворих на ковід та пневмонію. 

Фотографія обкладинки: Прокуратура Донеччини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter