Багато потерпілих від агресії РФ на окупованих з 2014 року територіях так і не дочекалися справедливості – МІПЛ

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року про попередні вісім років окупації частини Донецької та Луганської областей в українському суспільстві багато хто забув, принаймні про цивільних та військовослужбовців, які досі утримуються в полоні на тій території.

Про це сказала виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Тетяна Катриченко під час дискусії “Схід”, організованої в межах медіамарафону “10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості”.

“Відтоді Росія брала в полон сотні й тисячі українських військовослужбовців, про жодні дотримання Женевської конвенції не йшлося. Багатьох з них катували, знущалися з них, а потім передавали Україні в межах так званих обмінів”, – наголосила вона.

Паралельно з 2014-го на окупованих територіях затримували цивільних, скільки їх було – достеменно не відомо.

“Як член комісії при Мінреінтеграції, яка встановлює факти затримання у зв’язку з російською агресією, бачу заяви громадян України у 2024 році про людей, яких затримували у 2014-му, але про це мовчали. Ми знаємо, що затримували і лікарів, і вчителів, і суддів. Досі деякі про це мовчать”, – уточнила правозахисниця.

Вона нагадала, що росіяни й підконтрольні їм псевдоуряди на окупованих територіях влаштували квазіправову систему. Зокрема, організували “суди” на окупованих Луганщині й Донеччині, які розглядали справи не тільки цивільних, а й військових.

І весь час до повномасштабного вторгнення жертви цієї “машини репресій” сподівалися на справедливість, на те, що зрештою кожен злочин, скоєний на окупованих територіях, буде покараний. На жаль, у більшості випадків цього поки що не сталося.

“Почалося повномасштабне вторгнення, і фактично про вісім років окупації певних територій багато хто забув. Принаймні про цивільних та військовослужбовців, які досі утримуються на тій території”, – сказала Катриченко. 

Нагадаємо, що медіамарафон “10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості” – це чотири тематичні дискусійні панелі: “Майдан”, “Крим”, “Схід” та “Повномасштабне вторгнення” за участю представників влади, правозахисників та потерпілих. Обговорення охоплює період останніх десяти років, коли Україна проходить через безпрецедентні випробування, включно з найтяжчими міжнародними злочинами, скоєними на її території.

Ініціатором події виступила Коаліція правозахисних організацій, які збирають і документують воєнні злочини та злочини проти людяності, “Україна. П’ята ранку“.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Російська Федерація змінює демографію Кримського півострова, щоб продемонструвати, що півострів нібито є російським. 

Про це під час медіамарафону “10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості” заявив юрист Регіонального центру прав людини Микита Петровець.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter