Кадиров закликав силовиків у Чечні вбивати родичів тих, хто скоїв “злочини”

Дата: 03 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Очільник російської республіки Чечня Рамзан Кадиров закликав тамтешніх силовиків, “як заведено споконвіку”, вбивати родичів тих, хто скоїв злочин. 

Свій виступ на нараді з командирами та начальниками підрозділів МВС та Росгвардії Кадиров виклав у мережі. 

Фото: Nova

Заяву російською мовою Кадиров зробив лагіднішою, ніж свій виступ чеченською.

Так, у підписі до ролика російською йдеться, що “близькі родичі мають знати, чим займається представник їхньої сім’ї, відповідати за нього, чому нас віками навчають чеченські адати”. Водночас чеченською його виступ містив прямі заклики до вбивства. 

“Якщо будь-який співробітник помітить найменшу небезпеку чи йому просто це здасться, то він одразу має звернути на це увагу. Не має значення, хто це і чия це дитина. Якщо хтось зазіхає на громадську безпеку, на співробітника чи на туриста і якщо ми навіть не знайдемо злочинця, ми не продовжуватимемо його шукати, а обов’язково знайдемо його родича. Як заведено споконвіку, якщо хтось із родичів завинив і злочинця не можуть знайти, то вбивали його брата, його батька. Тому ми вкрай швидко свою кровну помсту відшкодуємо”,цитує переклад з чеченської опозиційний телеграм-канал 1ADAT. 

Кадиров підкреслив, що “відмова” сім’ї від родича не звільняє її від переслідування. 

Нагадаємо, що в Чечні під керівництвом Кадирова поширені переслідування родичів опозиціонерів. До прикладу, лише в родині правозахисника Абубакара Янгулбаєва щонайменше 15 родичів або викрали, або свавільно затримали. Його важкохвору матір торік запроторили до колонії. 

Також у регіоні викрали та вбили модератора опозиційного телеграм-каналу 1ADAT Салмана Тепсуркаєва. Після викрадення в мережі з’явилося відео, на якому юнак катує себе – його змусили сідати на пляшку. Відтоді про його долю та місце перебування немає жодної інформації.

Торік у Чечні помер Адам Мурадов, якого силовики змусили побити дружину за антивоєнну позицію, а сина відправили на війну проти України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter