Російський суд відправив до колонії важкохвору матір опозиціонера з Чечні, яку вимагав “знищити” Кадиров

Дата: 04 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У російській республіці Чечня суд призначив п’ять з половиною років колонії загального режиму Заремі Мусаєвій – дружині федерального судді у відставці Сайда Янгулбаєва та матері правозахисника Абубакара Янгулбаєва. 

Про це повідомляє “Команда проти катувань”. 

Фото: Команда проти катувань

У січні 2022 року щонайменше семеро озброєних людей увірвались у квартиру, де проживала Мусаєва зі своїм чоловіком.

Все це відбувалося не в Чечні, а в столиці Нижньогородської області РФ місті Нижній Новгород. Там родина Янгулбаєвих переховувалася від чеченської влади, яка переслідувала їх за критику голови їхнього рідного регіону Рамзана Кадирова.

Причиною тиску були публікації в групі у вконтакті, яку один із синів Мусаєвої – Ібрагім – створив з іншими активістами ще на початку 2015-го. Іншого сина жінки Абубакара чеченська влада підозрює в причетності до створення ще одної опозиційної спільноти в мережі.   

Одразу після викрадення у 2022 році суд у Чечні відправляв під варту Мусаєву, коли вона перебувала без свідомості. Жінка назвала своє ім’я судді, після чого знепритомніла, а отямилася вже в слідчому ізоляторі. За півтора року за ґратами в неї погіршився зір, прогресував біль у спині, тож тепер вона не може самостійно ходити. Окрім цього, у неї цукровий діабет. 

Син Мусаєвої Абубакар пропонував Кадирову поміняти себе на матір, утім останній на цю пропозицію не зреагував. 

Мусаєву визнали винною “в шахрайстві та застосуванні насильства до співробітника поліції”. Кадиров особисто не раз закликав “знищити” Мусаєву та всю її родину. 

Нагадаємо, що невідомі побили дорогою до столиці Чечні журналістку Олену Мілашину та адвоката Олександра Немова, які їхали на суд щодо Мусаєвої. 

Лікарі діагностували журналістці закриту черепно-мозкову травму. Також у неї поголена та облита зеленкою голова й поламані пальці. Щодо Немова, то він отримав ножові поранення.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter