Кабмін не передаватиме “пенітенціарний спецназ” Нацполіції — експерт

Дата: 29 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Уряд не буде передавати Нацполіції повноваження реагувати на надзвичайні ситуації у закладах пенітенціарної системи. 

Про це написав експерт з пенітенціарної реформи Вадим Човган на своїй сторінці Facebook після побиття понад десятка арештантів одеського СІЗО. Це сталось  після того, як 17 серпня в ізоляторі виявили розчленоване тіло молодшого інспектора відділу режиму і охорони Олени Порошенко. 

“При розробці проекту закону “Про пенітенціарну систему” пропонувалось, щоб підрозділ був переданий у підпорядкування Нацполіції. Але у Міністерстві юстиції його не підтримали…”, – повідомив він Центру інформації про права людини. 

Як відомо, українські правозахисники вказують на практику невиправданого та непропорційного використання сили та спецзасобів під час обшуків ув’язнених. 

Спеціальні підрозділи створили за наказом Департаменту виконання покарань від 8 вересня 2003 року № 163. 10 жовтня 2005 року департамент замінив наказ 10 жовтня 2005 року № 167. А наказ від 8 вересня 2003 року відомство взагалі не оприлюднило.

Валерія Лутковська на посаді заступниці міністра юстиції домоглася скасування реєстрації цього наказу у Міністерстві юстиції як незаконного. Та на томість створили так званий “зведений загін швидкого реагування”. За словами правозахисника Євгена Захарова, такий загін швидко сформувався з персоналу виконавчих установ і виконував ті ж самі функції.

Вадим Човган нагадав, що Україна уже двічі програвала у Європейському суді з прав людини у справах про побиття ув’язнених спецпризначенцями. Це були справи Карабет та інші проти України та Давидов та інші проти України, які вела Харківська правозахисна група (ХПГ), зокрема й правозахисник Аркадій Бущенко

“В обох випадках — ломали і трощили масово направо і наліво. При чому саме задля залякування і “втихомирення”. Не через масові заворушення”, — розповідає Вадим Човган.

“Правозахисники дійшли висновку, що пенітенціарний “спецназ” не мають використовувати для залякування, обшуків, наведення поточного порядку. Його функція — виключно реакція на масові заворушення”, — додає він. 

Більше того, експерт називає закономірним побиття утримуваних під вартою, оскільки Мін’юст, МВС та СБУ так і не змінили нормативні акти, які б забороняли обшукувати, залякувати, а дозволяли б лише реагувати на масові заворушення у критичних ситуаціях. Цей захід передбачався, відповідно до п. 7.6 Плану дій Нацстратегії з прав людини. 

“Зміни до наказу мали бути ще у ІІ кварталі 2016 року! Їх не відбулось. Наслідки чого і доводиться спостерігати”, — переконаний Вадим Човган. 

Нагадаємо, затверджена у 2015 році президентом України Нацстратегія з прав людини була однією з вимог отримання безвізового режиму з ЄС. Документ визначає для усіх гілок влади завдання у сфері прав людини до 2020 року. 

За майже два роки впровадження Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини повністю влада виконала лише 22% заходів цього плану. Ще 10% заходів – виконані частково.

Раніше повідомлялось, що 17 серпня у 5 корпусі одеського СІЗО виявили розчленоване тіло молодшого інспектора відділу режиму і охорони Олени Порошенко. У вбивстві підозрюють чоловіка, який працював на господарстві установи. За словами генпрокурора Юрія Луценка, чоловіка раніше засудили на пожиттєве за вбивство, однак його розконвоювали і він днями не заходив у свою камеру. Генпрокурор виступає за конкурс з оновлення особового складу пенітенціарної системи України.

Пізніше під слідчим ізолятором в Одесі зібрався імпровізований мітинг. Кілька десятків рідних ув’язнених та активісти низки громадських організацій твердять, що арештантів били спеціально привезені з інших регіонів України пенітенціарники. Вони вимагають від адміністрації СІЗО припинити акції залякування. 

Прес-секретар заступника голови Мін’юсту Юрій Маслак заперечив інформацію про акції залякування в установі. Однак сліди побиття спецзасобами в слідчому ізоляторі вже зафіксували представники Уповноваженої Верховної Ради з прав людини. За даними керівника секретаріату Омбудсмана Богдана Крикливенка, у закладі близько десятка осіб із слідами побиття спецзасобами. Пізніше відео побиття в СІЗО оприлюднила Генеральна прокуратура України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter