Кабмін затвердив план заходів Стратегії з деокупації та реінтеграції Криму

Дата: 30 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

29 вересня на засіданні уряду ухвалили розпорядження “Про затвердження плану заходів з реалізації Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої Республіки Крим та міста Севастополя”.

Про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

За словами заступника міністра реінтеграції Ігоря Яременка, ефективне виконання прийнятого комплексу заходів буде основою для деокупації і реінтеграції ТОТ та каталізатором підвищення ефективності державної політики в нагальних питаннях захисту прав і свобод, незаконного політично мотивованого судового переслідування та захисту прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Документ передбачає реалізацію 158 заходів. Урядове розпорядження зобов’язує органи центральної виконавчої влади звітувати Мінреінтеграції до 15 лютого щороку про хід виконання Плану заходів. 

Мінреінтеграції аналізуватиме кожні два роки ефективність виконання Плану заходів з тим, щоб подавати уряду пропозиції щодо внесення змін до нього.

Повідомляється, що влада проведе чітку та комплексну роботу над удосконаленням низки механізмів для мешканців ТОТ.

Так, до прикладу, передбачається спрощення процедури подання заяви на виплату незаконно позбавленим Росією свободи та членам їхніх родин. Також, відповідно до документа, мають бути вдосконаленими механізми щодо державної реєстрації актів цивільного стану громадян України на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

Серед пунктів Плану заходів є залучення абітурієнтів з ТОТ та ВПО до навчання в навчальних закладах, розміщених на підконтрольних уряду України територіях. Планується проведення навчань за програмами професійної перепідготовки та підвищення кваліфікації, створення нових робочих місць для ВПО, розвиток освітніх та адаптаційних програм, навчання та стажування за кордоном для дітей та молоді з ТОТ.

Також передбачається вдосконалення та спрощення порядку подання документів та проведення атестації для визнання кваліфікацій, здобутих на ТОТ.

Крім того, буде спрощений та удосконалений механізм отримання перших паспортів для громадян України з ТОТ.

У пояснювальній записці до Плану заходів йдеться, що реалізація акта не потребуватиме додаткових витрат з Державного або місцевих бюджетів та планується здійснюватися в рамках  бюджетних програм, які вже існують. Утім, з цим не погоджується керівник Інституту чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко. Під час зустрічі з іншими громадськими організаціями в Офісі Кримської платформи 24 вересня він наполягав, що без окремого фінансування з держбюджету та виокремлення відповідних у штаті центральних органів виконавчої влади структурних одиниць План заходів буде малоефективним. 

Нагадаємо, 24 березня президент Володимир Зеленський видав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони “Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя”.

Національна стратегія з деокупації та реінтеграції Криму – це обов’язковий рамковий документ, який розкриває політичну позицію держави Україна щодо деокупації частини її території.

Фото обкладинки: censor.net.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter