Кабмін підтримав законопроєкт, що має покращити умови роботи громадських організацій

Дата: 28 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Уряд підтримав проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій”, який має покращити умови роботи громадських організацій.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства задля створення сприятливих умов діяльності громадських організацій”.

Джерело: istockphoto

Зокрема, законопроєкт передбачає:

  • можливість онлайн-реєстрації ГО через застосунок “Дія”;
  • реєстрацію ГО не лише в юстиції, але й у ЦНАПі (реєстратори ОМС);
  • можливість фізичним і юридичним особам створити ГО разом;
  • скасування обов’язкової реєстрації символіки ГО тощо.

У документі враховано кращі практики європейського законодавства та міжнародні стандарти діяльності організацій громадянського суспільства  (ОГС).

Набуття чинності відповідними змінами проєкт передбачає з 1 січня 2024 року.

Проєкт закону розроблений Міністерством юстиції в співпраці з Ukrainian Center for Independent Political Research у межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства задля створення сприятливих умов діяльності громадських організацій.

Раніше активісти наголошували на тому, що попри низку прогресивних змін у законопроєкті “Про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності й державної реєстрації громадських організацій” є норма, запровадження якої фактично унеможливить діяльність великих ГО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter