У законопроєкті про громадські організації є норма, що фактично блокує діяльність великих ГО, – активісти

Дата: 23 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Активісти вважають, що в законопроєкті “Про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності й державної реєстрації громадських організацій” є норма, запровадження якої фактично унеможливить діяльність великих ГО.

Про це йдеться у зверненні Фундації регіональних ініціатив (ФРІ) до прем’єр-міністра України, оприлюдненому на фейсбук-сторінці організації. 

Його автори відзначили низку прогресивних норм у законопроєкті, зокрема запровадження модельних статутів та скорочення термінів державної реєстрації ГО, можливість реєстрації громадської організації не лише через територіальні органи юстиції тощо.

Водночас вони розкритикували пропозицію доповнити Закон “Про громадські об’єднання” новою статтею 11-1, частиною першою якої пропонується встановити вимоги щодо кворуму вищого органу управління ГО в розмірі не менш ніж половина членів / членкинь організації.

На думку активістів, це унеможливить управління великими ГО, зокрема такими, як ФРІ. 

“Реалізація цієї пропозиції на практиці призведе до того, що громадські організації, які мають сотні й тисячі членів / членкинь, будуть позбавлені реальної можливості скликати та проводити засідання своїх вищих органів управління”, – пояснили вони.

В організації наголосили на тому, що ФРІ має 20-річну історію, постійно налічує десятки відокремлених підрозділів у більшості областей України та сотні членів / членкинь. Кількість членів організації змінюється, але ніколи не опускається до менш ніж пів тисячі осіб.

“З огляду на те що ми є молодіжною організацією, діяльність якої не пов’язана з грантовим фінансуванням, наші заходи, зокрема внутрішні, покриваються рахунком членських внесків. Таким чином, для нас вимога щодо кворуму буде нездійсненна ні у фінансовому, ні в технічному планах (хіба проводити засідання на якомусь стадіоні, що особливо не зручно буде в дощ або взимку)”, – заявили активісти.

Також активісти вважають таке регулювання “надмірним втручанням держави в діяльність громадських об’єднань”. 

Статут ФРІ передбачає, що право голосу на засіданні вищого органу управління мають делегати / делегатки, яких обирають відокремлені підрозділи за квотою, встановленою відповідними статутними органами. Вона є однаковою для всіх відокремлених підрозділів. Організацію цілком влаштовує такий підхід, оскільки він, за словами авторів звернення, забезпечує належне врядування та високий рівень легітимності рішень, що ухвалюються.

З огляду на це члени ФРІ звернулися до прем’єр-міністра з проханням вилучити зі згаданого законопроєкту пропозицію доповнення Закону “Про громадські об’єднання” статтею 11-1 в частині встановлення кворуму для вищого органу управління (частина перша).

Звернення ФРІ підтримав правозахисник, член експертної ради Центру громадянських свобод Володимир Яворський. Свобода об’єднань охоплює право самим визначати свою структуру управління, пояснив він. Для впровадження обмежень держава має належно обґрунтувати це державним інтересом.

“У вказаному випадку в держави, як на мене, немає жодних логічних аргументів, чому організація могла зареєструватись, існувала багато років, а тепер її система управління не відповідатиме законодавству. Загалом цей проєкт закону переобтяжений саме таким регулюванням, що обмежує свободу об’єднань і несе більше шкоди, ніж користі для громадських об’єднань”, – сказав він у коментарі ZMINA.

Детально про зміни, які пропонує вказаний законопроєкт, можна прочитати в матеріалі Яворського на сайті ZMINA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter