“Юридична Сотня” у 2016 році надала правову допомогу 7 тисячам учасників АТО

Дата: 20 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Майже 7 тис. учасників АТО отримали у 2016 році безплатну правову допомогу від “Юридичної Сотні”. Також був прийнятий закон, який відновив права понад 80 тис. військовослужбовців.

Про такі результати роботи “Юридична Сотня” у 2016 році йдеться у її річному звіті, який був презентований минулого тижня.

Як розповіла під час презентації Голова “Юридичної Сотні” Леся Василенко, загалом Ресурс організації налічував 178 юристів-волонтерів по всій Україні, 4 оператори гарячої лінії, 73 партнерські організації, 9 регіональних представництв.

“Протягом 2016 року кількість дзвінків на гарячу лінію постійно зростала та на кінець року становила близько 900 звернень на місяць. Крім кількості, зросла і складність питань, з приводу яких телефонують. Порівняно з минулим роком, майже всі учасники АТО вже знають, наприклад, яка процедура отримання статусу учасника бойових дій, натомість, звертаються з більш складними конкретними питанням. В свою чергу оператори нашої гарячої лінії значно покращили свої знання і тепер надають більш глибинні консультації та більш кваліфіковану допомогу”, – зазначила Василенко.

За її словами, “Юридична Сотня” відкрила 9 регіональних представництв у областях: Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Львівській, Харківській та Одеській, а у 2017 році було відкриті ще представництва у Черкаській, Миколаївській та Чернігівській областях. Окрім первинної та вторинної правової допомоги, до регіональних представників звертаються ветерани стосовно юридичної допомоги у відкритті власного бізнесу чи створення громадської організації.

“Зараз існує проблема – велика кількість ветеранів АТО, які повертаються і проживають в сільській місцевості, не мають доступу до інформації про свої права та соціальні гарантії. Це найвразливіша категорія з числа учасників АТО і немає ефективних шляхів доступу до цієї аудиторії задля правової підтримки. Тому регіональні представники “Юридичної Сотні” роблять виїзди у районні центри, у віддалені населені пункти та проводять там консультування та освітні заходи”, – наголосила голова організації.

Важливим напрямком роботи продовжила бути адаптація норм законодавчих актів простою мовою у формі коротких пам’яток, присвячених найактуальнішим питанням соціально-правового забезпечення учасників АТО. У 2016 році було надруковано 65 500 примірників пам’яток.

“З розробкою, фінансуванням та перевіркою інформації, яка викладена в пам’ятках нам допомагає Генеральний штаб і Державна служба з питань ветеранів війни та учасників АТО. Тобто інформація в пам’ятках не просто розробляється юристом, а завжди перевіряється перед публікацією цими органами”, – зауважила Леся Василенко.

Новим напрямком діяльності організації стало реформування законодавства.

Члени організації вважають, що їх головним досягненням було прийняття Закону №5337, який скасував безстрокові контракти з формулюванням “до кінця особливого періоду”, чим відновив право понад 80 тис. військовослужбовців звільнятися з контрактної служби. Робота щодо прийняття цього закону була непростою і тривала 1 рік і 1 місяць.

Крім того, “Юридична Сотні” активно долучилася до розробки проекту Державної цільової програми, яка спрямована на створення ефективної системи повернення учасників АТО до мирного життя. Програмою передбачається відхід від нині діючої застарілої системи пільг до комплексного механізму соціальної адаптації учасників АТО і надання їм державних послуг.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter