ЮНЕСКО дозволила відправити моніторингову місію до Криму

Дата: 12 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Міжнародна організація ЮНЕСКО ухвалила рішення відкрити можливість розміщення моніторингової місії й боротьби за охорону пам’яток культури в окупованому Криму

Про це повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін у Twitter.

“Виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила важливе рішення щодо Криму. Це фактично можливість для розміщення моніторингової місії і боротьби за освітні права, науку, охорону пам’ятників культури у Криму, в тому числі Ханського палацу. Не дамо окупаційній владі розграбувати та знищити українське надбання!” – написав Клімкін.

Міністерство культури України стверджує, що дії Росії на території окупованого Криму завдають шкоди культурній спадщині України на території півострова. Такими діями порушуються вимоги Закону України “Про охорону культурної спадщини”, а також Конвенції ЮНЕСКО 1972 року.

Як повідомлялося раніше, роботи в Ханському палаці в Бахчисараї, які руйнують історичну пам’ятку, почалися восени 2017 року. На початку січня Харківська правозахисна група звернула увагу на “реконструкцію” палацу.

У лютому 2018 року колишня керівниця Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова направила позов до суду з вимогою зупинити “варварську реконструкцію” Ханського палацу. Проте Залізничний райсуд Сімферополя відмовив їй, мотивуючи своє рішення тим, що дії будівельної компанії “Кірамет” жодним чином не зачіпають її права, свободи та інтереси.

У березні в ЮНЕСКО заявили, що окупаційна влада Криму допускає грубі порушення у сфері захисту культурної спадщини півострова, зокрема проводячи “реставраційні роботи” на території Ханського палацу в Бахчисараї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter