Європейський суд визнав незаконним телефонне прослуховування в Росії

Дата: 04 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав законодавство Росії щодо прослуховування мобільних телефонів таким, що порушує права людини.

Про це повідомляє УП з посиланням на суд у Страсбурзі, який розглянув скаргу російського журналіста Романа Захарова.

“Справа стосувалася системи прослуховування мобільних телефонів у Росії. Заявник скаржився на те, що російське законодавство зобов’язує мобільних операторів встановити технічне обладнання для забезпечення функцій оперативно-розшукових заходів на мережах електрозв’язку (так званий СОРМ-2)”, – йдеться у повідомленні суду.

Розглянувши справу по суті, суд встановив, що “в російському законодавстві відсутні адекватні й ефективні гарантії проти зловживань при прослуховуванні телефонних та інших переговорів”.

Таким чином, Велика палата одноголосно постановила, що у цій справі Захарова проти Росії було “порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Європейської Конвенції з прав людини”.

В ЄСПЛ також зауважують, що документи, представлені позивачем, “дають підстави підозрювати існування в країні практики незаконних прослуховувань телефонних та інших переговорів”.

Таким чином, в суді дійшли висновку, що російське законодавство не відповідає критеріям “якості закону” і не здатне обмежити застосування негласних методів спостереження тільки тими випадками, “коли це необхідно в демократичному суспільстві”.

Суд також постановив, що Росія зобов’язана виплатити пану Захарову 40 тисяч євро компенсації за судові витрати.

Як повідомлялось раніше, Конституційний суд Росії вирішив, що Росія не зобов’язана виконувати рішення ЄСПЛ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter