ЄСПЛ зобов’язав Україну виплатити 4 тисячі євро ув’язненому, якого не лікували в СІЗО

Дата: 05 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав катуванням ненадання допомоги ув’язненому, який хворіє на серцево-судинне захворювання.

Про це йдеться на сайті Харківської правозахисної групи.

Як зазначають правозахисники, пан О-в переніс гострий ішемічний інфаркт восени 2016 року, коли перебував у Чернігівському СІЗО. Звідти його доправили до Козелецької районної лікарні. Незважаючи на важкий стан хворого, працівники поліції допитували його безпосередньо в реанімації. Після повернення до СІЗО належного лікування пан О-в не отримав, хоч за медичними протоколами і потребував комплексної постінфарктної реабілітації. Він неодноразово просив провести йому кардіологічне обстеження, проте в медичній частині слідчого ізолятора серйозних проблем із серцем в ув’язненого просто не помічали. Результат такої бездіяльності – аневризма передньої стінки лівого шлуночка.

Зовсім зле чоловіку стало під час судового засідання у квітні 2017 року. Викликали швидку. Новий діагноз – гіпертонічна хвороба третього ступеня, інвазія аневризми. Це смертельно небезпечний стан, який потребує лікування в спеціалізованих відділеннях, а не в медичній частині СІЗО.

Пан О-в звернувся по допомогу до Харківської правозахисної групи. Юристка Центру стратегічного захисту ХПГ Наталія Охотнікова подала до Європейського суду заяву про застосування невідкладних заходів за правилом 39 Регламенту суду. Це правило діє у випадках, коли життю заявника загрожує небезпека. Висновок суду – “держава має забезпечити невідкладне поміщення заявника до спеціалізованого медичного закладу, надати йому необхідне обстеження та лікування та за необхідності прооперувати”.

Проте, щоб справа дійсно рушила з місця, знадобилася ще одна заява до ЄСПЛ, тривале листування з державними органами і навіть голодування хворого. Восени Чернігівський районний суд ухвалив рішення про зміну запобіжного заходу на цілодобовий домашній арешт, визначивши, що залишати домівку хворий може для отримання невідкладної медичної допомоги.

Судді ЄСПЛ зауважили, що заявник, перебуваючи в ув’язненні, все ж отримував певне лікування та пройшов декілька обстежень. Проте вони не погодилися з аргументацією українського уряду про те, що рівень медичної допомоги був достатнім, і дійшли висновку, що держава порушила статтю 3 Європейської конвенції – “Заборона катувань”. Пан О-в має отримати від держави 4 тисячі євро.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter