Європейський суд зобов’язав Україну забезпечити лікування ув’язненої

Дата: 03 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Європейський суд вирішив, що український уряд має негайно забезпечити обстеження та лікування ув’язненої у Київському СІЗО жінки, хворої на низку важких хвороб.

Як повідомляє офіційний сайт Харківської правозахисної групи, до них звернулася ув’язнена жінка К., життю якої за висновком лікарів існувала реальна загроза. Вона була засуджена у 2013 році та перебувала на момент звернення у Київському СІЗО, хворіючи при цьому на низку хвороб: ВІЛ-інфекцію ІV клінічної стадії, орофарингіальний кандидоз, хронічний гепатит в стадії неясної активності, злоякісну пухлину шийки матки, кісту обох яєчників, фіброму голосових зв’язок.

Адвокат Харківської правозахисної групи Анна Литвин спрямувала до Шевченківського районного суду Києва клопотання про звільнення ув’язненої від відбування покарання за хворобою, однак їй було відмовлено. При цьому судовий розгляд, незважаючи на наявність реальної загрози життю хворої жінки, було проведено лише через місяць.

Тим часом стан продовжував погіршуватися. До апеляції, яку готувала адвокат, хвора могла просто не дожити, тому адвокат без затримки підготувала заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

30 червня 2015 року було направлено заяву до ЄСПЛ на підставі Правила 39 Регламенту ЄСПЛ. У заяві містилося прохання звернутися до українського уряду з вимогою негайно забезпечити жінку необхідними обстеженнями та лікуванням у спеціалізованому медичному закладі Міністерства охорони здоров’я України, які неможливо забезпечити в умовах утримання під вартою.

ЄСПЛ вже наступного дня надіслав на адресу ХПГ копію листа про те, що уряд України зобов’язаний негайно забезпечити жінці огляд у спеціалізованого лікаря, належне лікування та повідомити ЄСПЛ до 1 серпня про вжиті заходи.

Правозахисники сподіваються, що стан здоров’я жінки покращиться, та зазначають, що “ЄСПЛ, який знаходиться за дві тисячі кілометрів від України, коли держава відмовляється зберегти життя та здоров’я людині, реагує на порушення прав людини швидше, ніж вітчизняна судова система”.

Нагадаємо, в червні у Харківській області під час моніторингового візиту представники Уповноваженого Верховної Ради з прав людини виявили, що у лікарні при Темнівській виправній колонії через ремонтні роботи не дотримуються норм щодо мінімальної житлової площі на одного засудженого, не працює вентиляція у приміщенні, апаратура для ультразвукової діагностики не використовується через відсутність відповідного фахівця.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter