ЄСПЛ зобов’язав Росію перевірити інформацію про катування Панова

Дата: 06 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини вирішив прискорити розгляд справи українця Євгена Панова, затриманого Федеральною службою безпеки Росії за підозрою в підготовці терактів у анексованому РФ Криму.

Про це Українським новинам сказав представник Панова в ЄСПЛ Олександр Заруцький.

“Спочатку ми звернулися до ЄСПЛ про застосування п. 39, тобто про застосування невідкладних заходів. Як правило, їх застосовують у випадку, якщо є тортури або загрози життю і здоров’ю”, – повідомив він.

ЄСПЛ відмовив захисникам Панова.

“Європейський суд дійшов висновку, що немає необхідності застосовувати ці невідкладні заходи зараз, і справа буде йти далі в звичайному режимі. При цьому суд прийняв рішення прискорити процедуру розгляду цієї справи”, – повідомив адвокат.

Заруцький зазначив, що ЄСПЛ зобов’язав Росію перевірити інформацію щодо застосування тортур до Панова.

Нагадаємо, 10 серпня ФСБ Росії заявила, що в Криму затримано громадянина України Євгена Панова. Спецслужба назвала його одним із організаторів терактів, що нібито готувались в окупованому Криму.

11 серпня російський канал “Рен-ТВ” оприлюднило відео, на якому Панов нібито дає свідчення.

Брат Панова Ігор Котелянець каже, що Євген Панов “планував їхати до Запоріжжя, але його раптом запросили на відпочинок і він зник”. Він вважає, що його брата викрали на території України та вивезли до Криму або обманним шляхом заманили на окупований півострів.

Кримська правозахисна група з посиланням на джерело, наближене до силових структур в окупованому Криму, заявляла, що Євгена Панова жорстоко катували протягом трьох перших днів.

“Його катували кілька людей. На нього надягали кайданки, скотчем прив’язували до стільця та надягали мішок на голову. Після цього до нього приєднували дроти та включали електричний струм. Силовики загрожували Панову сексуальним насильством”, – цитують правозахисники слова джерела.

Таким чином силовики домоглися зізнання на відео і відмови від адвоката родини.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що схожі методи катування застосовувались до Геннадія Афанасьєва, Олега Сенцова, Андрія Коломійця та Олександра Костенко.

Скрипник каже, що “справа українських диверсантів” є однією з найзакритіших справ в окупованому Криму. На сьогодні навіть важко сказати, за якими статтями звинувачуються її фігуранти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter