ЄСПЛ об’єднав справи Криму і Донбасу

Дата: 27 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) задовольнив клопотання України, об’єднавши справи стосовно Криму і Донбасу.

Про це повідомив заступник міністра юстиції та уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина у Facebook.

Іван Ліщина

“ЄСПЛ погодився з нашим клопотанням і об’єднав провадження по міждержавним заявам стосовно порушень ЄКПЛ Росією в два великих провадження – щодо Криму та Донбасу. Отже, замість п’яти справ України проти РФ залишилось три (заява щодо вивозу дітей з Донбасу в РФ залишилась у самостійному провадженні)”, – написав Іван Ліщина.

За його поясненнями, об’єднання двох справ унеможливить пропозиції Росії зупинити розгляд частини проваджень. 

“Отже, від сьогодні росіяни вже не зможуть грати в гру “тут я играю – тут не играю – тут я рыбу заворачивал”. Тобто “давайте цю справу розглянемо, ту зупинено, а ті всі теж зупинено до розгляду цих двох”. Я не маю жодних сумнівів, що вони вигадають щось нове, але й ми не спимо”, – зазначив він.

Україна чекала цього рішення з жовтня 2016 року.

Нагадаємо, першу скаргу до ЄСПЛ Україна подала 13 березня 2015 року. Вона стосується захоплення  Росією Кримського півострова і подій, які відбулися пізніше на сході України. Скарга стосується численних порушень прав людини.

Раніше Іван Ліщина заявляв, що Україна наполягатиме на захопленні Росією півострова, починаючи з 27 лютого 2014 року. За його словами, встановлено, що наприкінці 2013 року російські військові почали доставляти на півострів велику кількість техніки без згоди української сторони.

Серед претензій до Росії – застосування РФ примусового громадянства в Криму.

Україна подала вже п’ять скарг до ЄСПЛ, що стосуються дій РФ щодо незаконної анексії Криму, а також відповідальності Росії за події на Донбасі.

Дізнайтесь поради адвоката, як і за що кримчани можуть подати скаргу до ЄСПЛ проти Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter