Парламент не скористався можливістю призначити члена Вищої ради правосуддя

Дата: 25 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Верховна Рада втратила можливість призначити на вакантну посаду члена Вищої ради юстиції, органу, який трансформується у Вищу раду правосуддя.

У заяві Реанімаційного пакету реформ (РПР) нагадували, що після набуття чинності зміни до Конституції в частині правосуддя 30 вересня ще одного свого представника обиратиме вже З’їзд суддів.

“З огляду на те, що рівень довіри до судової системи на сьогодні є критично низьким (судам повністю довіряє менше 1% населення), є ризик, що до Вищої ради правосуддя, відповідальної за призначення, звільнення, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, З’їзд суддів обере кандидата, який не відповідатиме критеріям доброчесності”, – зазначалося в заяві РПР.

Із 26 до 30 вересня народні депутати не будуть збиратись у Верховній Раді, а працюватимуть із виборцями. 

Михайло Жернаков, головний експерт із судової реформи РПР каже, що експерти зверталися до лідерів фракцій і груп, починаючи з травня, але, жодного поступу не отримали.

Раніше повідомлялось, що Рада суддів своїм рішенням заборонила віддавати трудові книжки суддям, у яких завершився п’ятирічний термін повноважень судді. 

Тепер З’їзд суддів буде обирати додатково ще двох членів з числа суддів замість Міністерства юстиції та Генеральної прокуратури.

“За умов неоновленого суддівського корпусу є ризики, що до склади Вищої ради правосуддя увійдуть люди, які не налаштовані на зміни. Це призведе до зміцнення кругової поруки і збереження усіх негативних явищ в судовій системі”, – побоюються експерти РПР.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter