“#Янебоюсьвиправдатилюдину” – всеукраїнський флешмоб суддів за виправдувальні вироки

Дата: 31 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Роман Брегей розпочав всеукраїнський соціальний флешмоб з хештегом #янебоюсьвиправдатилюдину.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Cуть флешмобу полягає в тому, щоб судді публікували виправдувальні вироки, в тому числі скасовані, на своїх сторінках в Фейсбуці з посиланням на реєстр судовий рішень.

“Я пропоную провести флешмоб, метою якого є донесення до суспільства того, що були і є судді, котрі не боялись та не бояться виправдувати невинних. Це надасть сили і впевненості тим суддям, які ще не побороли згаданий страх. Суддям треба публікувати виправдувальні вироки (посилання на реєстр) (у тому числі, які і скасовувалися) на своїх сторінках у ФБ з коротким описом обставин справи і висновку суду. Суспільство повинно побачити, що доля людей для суддів стоїть на першому місці і вони готові захищати їх, борючи власні страхи”, – повідомив суддя.

Сам суддя Брегей розповів про виправдання неповнолітнього, звинуваченого у розбої. Звинувачений страждав на психічне захворювання і був найстаршою дитиною у багатодітній сім’ї. Він допомагав в матері, яку постійно принижував батько, завдаючи фізичних страждань.

Підсудний вирішив, що так тривати не може і обрав, характерний для його захворювання, спосіб припинення насильства в сім’ї.

“Не повірите, він зробив висновок, що батьки змушені будуть роз’їхатись після того, як йому хтось спричинить шкоду здоров’ю або ж позбавить життя. Реалізовуючи це план, він одяг маску, взяв іграшковий пістолет і у день прийшов до людини, якій повідомив про намір пограбувати, не висловивши що саме йому потрібне”, – пише суддя.

За його словами, дослідивши матеріали справи, суд зробив висновок про осудність підсудного і виправдав у зв’язку з відсутністю складу злочину (відсутність корисного мотиву).

“Апеляційний суд не погодився зі мною і скасував вирок, направивши справу на новий розгляд”, – зазначає Брегей.

В перші кілька днів до флешмобу не долучались інші судді, але після чергового заклику судді Брегея флешмоб підхопили судді з Полтави, Львова, Тернополя та інших міст України.

“Я переконаний, що, ознайомившись з вироками колег, судді, які відчувають психологічні перепони у виправданні людини, побачили б як треба боротись з цією проблемою”, – зазначає суддя Брегей.

Раніше тему виправдувальних вироків Центр інформації про права людини розкрив у публікації “Суддя Гуменний: “Правоохоронці сприймають виправдувальний вирок як “смертельний” недолік своєї роботи””. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter