Яценюк блокує держзакупівлі ліків тяжкохворим – активісти

Дата: 12 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

%%GALLERY%%

Сьогодні пацієнтські та антикорупційні організації під Кабміном вимагали від прем’єр-міністра Арсенія Яценюка підписати підзаконні акти для передачі закупівель ліків та вакцин міжнародним організаціям.

Як повідомляють організатори акції, активісти принесли під урядові стіни 4 бочки з чорнилами, які призначені для Арсенія Яценюка, міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, міністра фінансів Наталії Яресько та голови Національного банку Валерії Гонтарєвої.

“Якщо у прем’єр-міністра та уряду не вистачає чорнил, щоб підписати декілька папірців, від яких залежить життя сотень тисяч пацієнтів, то ми йому принесли їх вдосталь, – розповідає Дмитро Шерембей, голова правління благодійного фонду “Пацієнти України”. – Ми розуміємо, що за цією бюрократією та небажанням виконувати закони стоять корупціонери, які роками наживалися на здоров’ї українців”.

Організатори акції “100 літрів чорнила для Кабміну” стверджують, що міністерство охорони здоров’я досі не підписало жодного договору з міжнародними організаціями. А Кабмін досі не затвердив п’яти необхідних документів, якими врегульовуються питання щодо передачі закупівель міжнародним організаціям.

Зокрема, уряд досі не врегулював питання передоплати міжнародним організаціям та спрощеної реєстрації ліків, які мають всі міжнародні стандарти якості та закуповуються у більш ніж 100 країнах світу.

“Передачу закупівель ліків міжнародним організаціям уже 6 місяців саботує корупційна система. Попри те, що потрібний закон прийняли ще в березні, надавши уряду великий проміжок часу на його виконання, жоден із договорів досі не підписаний, – стверджує голова комітету Верховної Ради України із запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв. – Закупівля медпрепаратів міжнародними організаціями дасть можливість зекономити до 40% державних коштів. Інакше ці гроші – а це 2,5 мільярди гривень – знову розкрадуть, а пацієнти залишаться без ліків. Ми неодноразово піднімали це питання на комітеті та я особисто ходив до міністра, щоб прискорити процес передачі закупівель міжнародним організаціям. Тим не менше, незважаючи на гучні заяви як міністра, так і уряду, питання досі не вирішено”.

Нагадаємо, передача закупівель ліків міжнародним організаціям – один із пунктів Коаліційної угоди.

Український парламент у березні проголосував відповідний закон №269-VIII, який передбачає передачу закупівельну функцію міжнародним організаціям за сімома програмами: вакцинація, ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатити, онкологія, дитяча гемофілія та харчування для дітей з орфанними захворюваннями. 

Президент визнав пріоритетність цього пакету законопроектів. Відповідні підзаконні акти мали бути затверджені до 25 травня 2015 року. Майже півроку через бюрократію та небажання чиновників зробити процес держзакупівель ліків та вакцин прозорим триває саботаж з боку Кабміну щодо розробки та підписання відповідних документів, кажуть ініціатори акції.

“Найефективніший спосіб боротьби з корупцією – це максимальна прозорість тендерів та державних закупівель. – зазначає Олена Щербан, юрист Центру протидії корупції. – Закупівля ліків міжнародними організаціями – це єдиний дієвий інструмент, який сьогодні дозволить зруйнувати корупційні схеми, що діють у Міністерстві охорони здоров’я. Кабміну не вистачає політичної волі, щоб підписати відповідні підзаконні акти, адже ці документи можна було розробити та затвердити ще до початку літа. Такий саботаж не можна розцінювати інакше, як бажання і надалі зберегти корупційні схеми під час закупівель ліків та вакцин”.

Експерти наголошують: якщо відповідні підзаконні акти та договори не будуть підписані в найближчий тиждень, то міжнародні організації не зможуть вчасно закупити потрібні препарати і поставити їх в Україну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter