Ізмаїльська прокуратура відновила розслідування смерті студента-активіста Пухкана

Дата: 04 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Ізмаїльська місцева прокуратура Одещини скасувала рішення про закриття провадження щодо смерті студента-активіста Олександра Пухкана, який заявляв про корупцію в Ізмаїльському гуманітарному університеті і якого знайшли повішеним у кімнаті гуртожитку разом із передсмертною запискою зі звинуваченнями на адресу адміністрації студмістечка.

Про це Центру прав людини ZMINA повідомила адвокатка родини Пухкана Лідія Дмитрусь. За словами юристки, їй 4 грудня передали відповідне рішення за 27 лютого 2020 року, вказавши, що наразі розслідування триває.    

Олександр Пухкан

У документі зазначено, що прокурор дійшов висновку про передчасне та необґрунтоване закриття провадження з боку слідчих поліції Ізмаїла, а також виявив процесуальні порушення.  

Водночас у відповіді на запит виданню ZMINA 2 листопада цього року Одеська обласна прокуратура повідомила тільки про закриття провадження 24 лютого 2020-го, нічого не сказавши про те, що це рішення було скасоване.

Як повідомляла ZMINA, Олександра Пухкана знайшли мертвим 25 січня 2019 року в гуртожитку разом із передсмертною запискою, де він звинувачував у своєму самогубстві директорку студмістечка. В оприлюдненій записці Пухкан писав, що через погрози виселенням боїться вдруге опинитися на вулиці, адже є сиротою (матір, про яку студент згадує в записці, позбавили батьківських прав) і не має власного житла та родичів, у яких можна було б проживати.

Як повідомили в організації “Українські студенти за свободу”, за чотири дні до самогубства Олександр ініціював збір підписів за відсторонення директорки студмістечка ІДГУ через перевищення нею повноважень та порушення прав студентів. Серед іншого йшлося про вимагання хабарів від студентів та незаконне виселення тих, хто не погоджувався здавати гроші. Студенти університету активно підписувалися під зверненням авторства Пухкана, яке одразу було надіслано до Міністерства освіти, місцевих та обласних органів влади.

Проте під час зустрічі студентів з адміністрацією у відповідь їм почали погрожувати виселенням за порушення правил проживання в студмістечку. Зокрема, за використання електричних обігрівачів у кімнатах.

Спочатку поліція не долучила до справи блокнот, у якому був передсмертний лист. Проте після розголошення в соцмережах цієї ситуації записку таки взяли до уваги, повідомив активіст громадської організації “Українські студенти за свободу” Сергій Гнезділов.

Слідчі Ізмаїльської районної поліції в грудні 2019 року почали провадження за статтею про навмисне вбивство з приміткою самогубство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter