Поліція закрила справу студента з Одещини, який повісився після протистояння з директоркою студмістечка

Дата: 03 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Поліція закрила провадження з розслідування смерті студента-сироти з Ізмаїльського державного гуманітарного університету Олександра Пухкана, який виступав проти сваволі та хабарництва керівництва студмістечка, а після погроз виселити його з гуртожитку повісився.

Як повідомила у відповідь на запит Центру прав людини ZMINA Одеська обласна прокуратура, провадження закрили “на підставі п. 2 частини 1 статті 284 КПК України у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення”.

Водночас, як повідомляла ZMINA, на місці загибелі студента виявили передсмертну записку, де він звинувачував у своєму самогубстві директорку студмістечка. В оприлюдненій записці Пухкан писав, що через погрози виселення боїться вдруге опинитися на вулиці. Адже є сиротою (матір, про яку студент згадує в записці, позбавили батьківських прав) і не має власного житла та родичів, у яких можна було б проживати.

“Мене виженуть на вулицю рано чи пізно. Я там вдруге опинитися не хочу. Не дивіться на те, що скаже Доксова (директорка студмістечка. – Ред.), це все через неї”, – написано в записці.

Як повідомили в організації “Українські студенти за свободу”, за чотири дні до самогубства Олександр ініціював збір підписів за відсторонення директорки студмістечка ІГГУ через перевищення нею повноважень та порушення прав студентів. Серед іншого йшлося про вимогу хабарів від студентів та незаконне виселення тих, хто не погоджувався здавати гроші. Студенти університету активно підписувалися під зверненням авторства Пухкана, яке одразу було надіслано до Міністерства освіти, місцевих та обласних органів влади.

Проте під час зустрічі студентів з адміністрацією у відповідь їм почали погрожувати виселенням за порушення правил проживання в студмістечку. Зокрема, за використання електричних обігрівачів у кімнатах.

Після цього, в ніч із 24 на 25 грудня, Олександра знайшли повішеним у його кімнаті.

Спочатку поліція не долучила до справи блокнот, у якому був передсмертний лист. Проте після розголошення в соцмережах цієї ситуації записку таки взяли до уваги, повідомив активіст громадської організації “Українські студенти за свободу” Сергій Гнезділов.

Слідчі Ізмаїльської районної поліції в грудні 2019 року порушили провадження про навмисне вбивство з приміткою самогубство.

Керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна вважає рішення поліції про закриття справи з формулюванням про відсутність правопорушення нелогічним, адже в справі наявні всі ознаки доведення до самогубства.

Вона припускає, що справу могли закрити не через відсутність складу злочину, а радше через те, що інтереси померлого немає кому відстоювати, адже він сирота.

За словами правозахисниці, ZMINA планує ініціювати оскарження згаданого рішення слідчих та наполягатиме на відновленні кримінального провадження, спираючись на статті 303–307 Кримінального процесуального кодексу України.

“Люди, яких померлий Олександр звинувачує в доведені до самогубства, мають бути притягнені до відповідальності не лише за смерть Олександра, а й за перевищення посадових обов’язків. Адже саме проти цього виступав загиблий студент”, – каже Янкіна. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter