В Ізмаїлі студент, який виступив проти керівництва студмістечка, покінчив життя самогубством

Дата: 30 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Студент третього курсу Ізмаїльського державного гуманітарного університету Олександр Пухкан покінчив життя самогубством після того, як адміністрація гуртожитку погрожувала його виселити у відповідь на ініціативу зі збору підписів за відсторонення директорки студмістечка, яку студенти звинувачують у вимаганні хабарів.

Олександр Пухкан

Про це виданню ZMINA повідомив активіст громадської організації “Українські студенти за свободу” Сергій Гнезділов, який особисто був знайомий із загиблим.

За його словами, за чотири дні до самогубства Олександр ініціював збір підписів за відсторонення директорки студмістечка ІГГУ через перевищення нею повноважень та порушення прав студентів. Серед іншого йшлося про вимогу хабарів від студентів та незаконне виселення тих, хто не погоджувався здавати гроші. Студенти університету активно підписувалися під зверненням авторства Пухкана, яке одразу було надіслано до Міністерства освіти, місцевих та обласних органів влади.

Проте під час зустрічі студентів з адміністрацією у відповідь їм почали погрожувати виселенням за порушення правил проживання в студмістечку. Зокрема, за використання електричних обігрівачів у кімнатах.

Після цього в ніч із 24 на 25 грудня Олександра знайшли повішеним у його кімнаті.

На місці також виявили передсмертну записку. В ній було написано, що через погрози виселення він боявся вдруге опинитися на вулиці. Адже є сиротою (матір, про яку студент згадує в записці, позбавили батьківських прав) і не має власного житла та родичів, у яких можна було б проживати. Там же він зазначив, що до самогубства його довела саме директорка студмістечка.

Мене виженуть на вулицю рано чи пізно. Я там вдруге опинитися не хочу. Не дивіться на те, що скаже Доксова (директорка студмістечка. – Ред.), це все через неї”, – написано в записці.

За словами Гнезділова, спочатку поліція не долучила до справи блокнот, у якому був передсмертний лист. Проте після розголошення в соцмережах цієї ситуації записку таки взяли до уваги. Слідчі Ізмаїльської районної поліції порушили провадження про навмисне вбивство з приміткою самогубство.

Гнезділов повідомив, що 30 грудня через цей випадок до Ізмаїльського університету приїхала комісія з Одеської облдержадміністрації. Наразі керівництво закладу публічно не коментує інциденту.

Також активіст вказує, що через його допис у фейсбуці про доведення студента до самогубства з вимогою відставки керівництва університету йому почали погрожувати аноніми через фейсбук-месенджер. Анонімні погрози, за словами Гнезділова, надходять ще одному студенту ІГГУ, який намагається домогтися максимального розголошення справи.

Нагадаємо, 30 листопада в Одесі двоє невідомих напали на Гнезділова. Напад він пов’язує зі своєю активною громадською діяльністю. У 2018–2019 роках Одещина – один з лідерів у регіонах щодо нападів та переслідування активістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter