Італійського репортера Сорбі, який намагався потрапити до Херсона, ймовірно, обстріляли росіяни – Миколаївська ОВА

Дата: 10 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Представники Миколаївської ОВА спростували версію російських пропагандистських медіа щодо обставин поранення італійського репортера Маттіа Сорбі, який намагався потрапити до тимчасово окупованого Херсона. Там припускають, що враховуючи характер пошкоджень автомобіля, його обстріляли російські військові.

Про це йдеться в офіційній заяві Миколаївської обласної державної адміністрації, опублікованій 10 вересня.

Джерело: “Укрінформ”

“Останні дві доби в російських пропагандистських засобах масової інформації активно розповсюджуються матеріали щодо нібито причетності ЗСУ та українських спецслужб до поранення італійського журналіста Маттіа Сорбі, який намагався на автомобілі приховано потрапити до тимчасово окупованого Херсону в об’їзд існуючих пунктів перетину… дана інформація не відповідає дійсності та є черговою спробою російських окупантів маніпулювати думкою суспільства”,  йдеться у повідомленні.

Зокрема, в ОВА наголосили, що з матеріалів, які поширюють пропагандисти РФ, стало відомо, що під час спроби потрапити на автомобілі в тимчасово окупований Херсон, Сорбі дістав поранення, а водій авто загинув.

Незважаючи на поширену версію російських медіа про начебто підрив автівки, на опублікованих відео можна побачити пошкодження автомобіля, що більш характерні для обстрілу, ніж підриву автомобіля на протитанковій міні. Тому можемо припускати, що при в’їзді у “червону зону” автівку обстріляли російські окупаційні війська, а коли зрозуміли, що це машина італійського журналіста – вирішили звинуватити українську сторону”, – заявили в ОВА.

Авто Маттіа Сорбі. Фото: Миколаївська ОДА

При цьому наголошується, що італійський журналіст, намагаючись потрапити на тимчасово окуповану територію, порушив правила безпеки, без дозволу та супроводу українських військових (що є обов’язковим) поїхав у напрямку “червоної зони”. Яка справжня мета цієї поїздки, невідомо, однак для перетину лінії зіткнення італієць обрав маршрут, яким майже не користується цивільне населення, заявили в ОВА.

Нагадаємо, росіяни звинуватили українські спецслужби в провокації з італійським журналістом. Нібито невідомі люди у формі супроводили його до кордону і не повідомили, що дорога замінована, аби той підірвався і в його загибелі можна було публічно звинуватити російську армію.

Раніше ZMINA повідомляла, що Сорбі, який приїхав до України висвітлювати російську агресію, перестав виходити на зв’язок 31 серпня.

7 серпня Інститут масової інформації повідомив із посиланням на власні джерела, що журналіст знайшовся в окупованому Херсоні.

Відомо, що 2014 року Сорбі працював кореспондентом російського військового пропагандистського телеканалу “Звезда”, який поширює дезінформацію проти України. Зокрема, вів репортажі з Донецького аеропорту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter