Ірландія знімає заборону на виселення українських біженців: без житла можуть залишитися близько 10 тисяч осіб

Дата: 02 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

З 1 квітня уряд ірландського прем’єр-міністра Лео Варадкара зняв заборону на виселення з місць тимчасового проживання біженців з України, що діяла протягом зими. Так, впродовж 2023 року звідти можуть примусово видворити 10 тисяч українців. 

Про це повідомляє The Financial Times.

Фото: Reuters

Ірландія, за словами посадовців, зіткнулася з безпрецедентною житловою проблемою через необхідність забезпечити житлом українців, що рятувалися від повномасштабної війни, та біженців з інших країн. 

“Зараз ми прийняли 58 тисяч українців, а ще 20 тисяч отримали міжнародний захист. З житлом є велика проблема”, — зазначив міністр з питань імміграції Родеріх ОʼГорман.

Тим часом місцеві праворадикальні угруповання використовують житлову кризу як привід для протестів, виходячи з плакатами на яких написано: “Ірландія переповнена”.

Крім того, в країні неодноразово відбувалися напади на біженців, які поліція ідентифікувала як злочини на ґрунті ненависті. 

Опозиційна група Sinn Féin (“Ми самі”) зазначає, що цього року з місць тимчасового проживання можуть примусово виселити 10 тисяч людей. Її представники закликають уряд “проявити трохи співчуття” та продовжити заборону на виселення. 

Відомо, що у жовтні 2022 року в Ірландії ввели заборону на виселення через зростання вартості життя. Чиновники розглядали це як тимчасовий захід, тому нині стверджують, що скасування заборони на виселення захистить права домовласників, які, приміром, планують продати нерухомість.

Нагадаємо, що у грудні біженці з України звернулися до ірландського департаменту з питання прав дітей, рівних прав, інвалідності, інтеграції та молоді (DCEDIY). Одні скаржилися на те, що їм щоденно доводиться далеко йти до пункту роздавання їжі – близько 1 кілометра. Інші повідомили, що мешканці центру для біженців мають приймати душ на вулиці, у кабінках, покритих брезентом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter