В Ірландії українські біженці подали скарги через невідповідні умови проживання та харчування

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Біженці з України звернулися до ірландського Департаменту з питання прав дітей, рівних прав, інвалідності, інтеграції та молоді (DCEDIY). Одні скаржилися на те, що їм щоденно доводиться далеко йти до пункту роздавання їжі – близько 1 кілометра. Інші повідомили, що мешканці центру для біженців мають приймати душ на вулиці, у кабінках, покритих брезентом.

Про це пише газета “Irish Examiner”.

Фото: Associated Press

З початку повномасштабного вторгнення до Ірландії приїхали понад 60 тисяч людей. Значна кількість біженців проживає в готелях, які використовують як центри розміщення. Загалом у країні близько 500 таких закладів.

Відомо, що департамент отримав скаргу ще 18 жовтня. У ній ішлося, що “їжа не подається на місці – жителі мають пройти 1 км через місто до іншого готелю, щоб поїсти”.

Ще одна скарга, що була зафіксована відділом, стосувалася поганих умов вентиляції в кімнатах та переповненості приміщень. Також українці зазначали, що відсутні зони відпочинку для дорослих та дітей.

“Всюди погана вентиляція, у деяких кімнатах нема вікон. Душові кабінки розташовані на відкритому повітрі й під брезентом. Нема доречного місця для зберігання одягу чи речей, а також усамітнення”, – йшлося в скарзі.

Емма Лейн-Споллен, національна координаторка групи реагування на надзвичайні ситуації громадянського суспільства України, заявила, що деякі українські біженці не хочуть скаржитися на погані умови проживання, побоюючись, що їх виселять із житла. За її словами, є випадки дуже поганих умов, таких як вогкість та пліснява.

Департамент у відповідь українцям заявив, що більшість постачальників послуг здебільшого надають проживання та повний пансіон через готелі, пансіони, гостьові будинки та гуртожитки. Отже, ці приміщення мають за законом відповідати правилам охорони праці та техніки безпеки, а також вимогам планування та можуть підлягати перевіркам з боку низки органів, зокрема місцевими органами влади, управлінням гігієни навколишнього середовища та управлінням з охорони праці та техніки безпеки.

Крім того, усі об’єкти, які здають в оренду, повинні відповідати вимогам пожежної безпеки. Станом на сьогодні департамент провів понад 70 перевірок об’єктів нерухомості.

Нагадаємо, що 27 вересня вересні в ірландському місті Клеркасл у місці проживання для біженців відбувся напад на жінку та її восьмирічну доньку, якій завдали понад 70 ножових поранень. Матір та доньку знайшли пораненими в їхньому помешканні, де проживають українські біженці в Клеркаслі, близько 8-ї години ранку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter