Ірландія може зобов’язати українських біженців платити за житло

Дата: 07 Листопада 2023
A+ A- Підписатися
В уряді Ірландії до кінця 2023 року хочуть здійснити заходи, які дозволять зобов’язати українських біженців платити за житло, крім того, українцям можуть змінити соціальні виплати. Такі заходи необхідні для того, щоб сповільнити приплив мігрантів до країни.
 
Про це повідомляє The Irish times із посиланням на прем’єр-міністра Ірландії Лео Варадкара.
 
Ілюстративне зображення. Фото: ЕРА

“Українцям тут, як і раніше, будуть раді. Жоден українець, який приїжджає до Ірландії, не буде відкинутий, цього не станеться. Однак ситуація, яку ми маємо на цей час, полягає в тому, що їхня кількість дуже велика. Це чинить величезний тиск на розміщення”, – зазначив посадовець.

За його словами, відповідні заходи потрібні для сповільнення припливу мігрантів, щоб уряд Ірландії мав більше часу для розв’язання інших питань, пов’язаних з розміщенням та проживанням біженців.

“Ми не можемо закривати очі на той факт, що в нас є дефіцит житла. Зараз ми перебуваємо в ситуації, коли ми розміщуємо людей у наметах і в опалювальних вагончиках. У нас немає житла. Це не та ситуація, в якій ми хочемо бути. Але якщо ми зможемо сповільнити кількість людей, які прибувають, то в нас є шанс вийти з цієї ситуації”, – сказав Варадкар.

За даними уряду, щотижня до Ірландії прибувають 500–800 українців, близько третини з яких перед цим просили тимчасового захисту в інших європейських країнах.

Близько 14 тисяч українських біженців уже працюють, але уряд розглядає можливість внесення змін до системи соціальних виплат, щоб заохотити більшу кількість біженців до працевлаштування.

Раніше ZMINA повідомляла, що жителі селища Лангтофт у британському графстві Лінкольншир обурилися, що місцева влада придбала 12 будинків для біженців з України та Афганістану. На придбання нерухомості витратили з бюджету близько 1,8 мільйона фунтів стерлінгів (близько $2,3 мільйона).

Загалом у 2022 році британські родини прийняли у своїх будинках 118 тисяч українців, однак знайти постійний дім біженцям стає дедалі складніше. 

Нагадаємо, що в лютому цього року влада Великої Британії заявила, що українські біженці мають право перебувати в країні три роки, маючи доступ до пільг та соціальних послуг. Однак потім вони мають повернутися до України, щоб відбудовувати її після війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter