Ірландія дозволила українським біженцям поїхати додому на Різдво, не втративши при цьому житло

Дата: 17 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Влада Ірландії дозволила українським біженцям поїхати додому на Різдво або зʼїздити в інші країни й тимчасово покинути надане державою житло, при цьому не втративши його. Вони можуть бути відсутні у період з 22 грудня по 5 січня.

Про це повідомляє Irish Mirror.

Фото: Depositphotos

Минулого місяця в Ірландії казали, що біженці, які поїдуть в Україну на свята, можуть втратити своє житло, оскільки термін, протягом якого їм дозволялося бути відсутніми, був скорочений з семи днів до нуля. Ця зміна зробила Ірландію менш привабливою для тих, хто рятується від війни в Україні.

Проте згідно з рішенням Міністерства у справах дітей, рівності, інвалідності, інтеграції та молоді, біженці все ж можуть поїхати на свята, але повинні повернутися до своїх помешкань в Ірландії до 5 січня, інакше вони ризикують втратити своє житло, а будь-які особисті речі, залишені тут, будуть утилізовані через 60 днів. Біженці також повинні продовжувати сплачувати обов’язковий внесок за житло під час своєї відсутності.

Після 5 січня можуть бути відсутніми лише ті, хто має дозвіл на виняткову відсутність, або ті, хто добровільно відмовився від свого житла. Будь-яка несанкціонована відсутність після цієї дати буде розглядатися як відмова, і житло може бути перерозподілене. 

У відомстві також наголосили, що українські біженці, які планують подорожувати на Різдво, залишаються відповідальними за неповнолітніх дітей, які перебувають під їхньою опікою. Вони за жодних обставин не можуть залишити їх без супроводу в житлі.

Нові правила не впливатимуть на біженців, які наразі проживають у житлі, що надається шляхом грошової допомоги, заставному або модульному житлі, і які вже мають право подорожувати за власним бажанням.

Водночас правила, введені Ірландією, не враховують те, що деякі українці святкують Різдво 7 січня, а святкові заходи тривають ще й з 6 січня до свята Водохреща 19 січня. 

Нагадаємо, що маєток Глендалох в ірландському графстві Віклов, який є локацією для літніх фестивалів і де планували розмістити модульне містечко, виявився не готовим для прийняття 950 українських біженців, яких планували розмістити тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter