Іранського блогера засудили до 12 років ув’язнення після коментаря з однією крапкою в соцмережі

Дата: 03 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

В Ірані до 12 років ув’язнення засудили блогера Хоссейна Шанбехзаде за коментар з однією крапкою під постом верховного лідера країни Алі Хаменеї у твіттері.

Про це пише Iran International з посиланням на інформацію адвоката Аміра Раїсіяна.

Джерело: Iran International у твіттері

Блогер, відомий своєю відвертою критикою президента країни, поставив коментар із крапкою в травні нинішнього року. Заарештували чоловіка в червні, після того його коментар зібрав значно більше лайків, ніж оригінальний пост Хаменеї.

Шанбехзаде засудили до п’яти років позбавлення волі за “проізраїльську пропагандистську діяльність”, чотирьох років – за “образу ісламських святинь”. Два роки йому присудили за “поширення неправди” в соцмережах і один рік – за “пропагандистську діяльність проти режиму”.

Адвокат переконаний, що блогера засудили за фальшивими звинуваченнями, які зазвичай висувають судові органи Ірану проти активістів для їхнього залякування й утримування під контролем.

За словами Раїсіяна, доказів проізраїльської діяльності суд не навів. Що стосується інших звинувачень, судді посилалися на підтримку з боку Шанбехзаде інших політв’язнів, використання хештегу “Ні стратам”, підтримку скасування обов’язкового хіджабу, критику виборів, висловлювання радості щодо смерті колишнього президента Ірану Ебрахіма Раїсі.

Водночас родина Шанбехзаде теж відкинула ці звинувачення як “невиправдані”. Вони також звернули увагу, що звинувачення йому висунули за добу після арешту й Шанбехзаде не мав доступу до адвоката.

Із 12 років, присуджених блогеру, він має відбути найдовший строк – п’ять років. Адвокат планує оскаржити вирок.

Шанбехзаде вже ув’язнювали на тлі протестів, звинувативши в “образі святинь і лідера Ісламської Республіки”. Це сталося 2019 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в іранському місті Решт революційний суд до шести років і одного місяця колонії засудив фемактивістку Ясамін Хашдарі за звинуваченням у змові з метою підриву національної безпеки держави. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter