В Ірані заарештували двох акторок, які публічно підтримали протести в країні

Дата: 26 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

За даними іранських ЗМІ двох відомих акторок, Хенгаме Газіані й Катаюн Ріахі, заарештували за те, що жінки публічно зняли хіджаби на знак підтримки загальнонаціональних демонстрацій проти духовенства Ірану.

Про це повідомляє The Guardian.

Газіані опублікувала відео в Instagram, на якому вона знімає хіджаб.

“Можливо, це буде мій останній пост. З цього моменту, що б зі мною не сталося, знайте, що я з іранським народом до останнього подиху”, – написала вона.

На відео видно, як Газіані безмовно дивиться на камеру, а потім повертається й збирає волосся у хвіст.

Хенгаме Газіані. Джерело: The Guardian

Пізніше це відео було видалене зі сторінки акторки.

Іранські державні ЗМІ заявили, що акторку заарештували за підбурювання й підтримку “заворушень”, а також за спілкування з опозиційними ЗМІ. За тими ж самими звинуваченнями пізніше заарештували Катаюн Ріахі.

Акторка, яка знялася в низці фільмів, відзначених нагородами, а також відома своєю благодійною діяльністю, у вересні дала інтерв’ю лондонському Іранському міжнародному телебаченню без хіджаба.

Вона висловила солідарність з протестами, які охопили Іран після смерті Махси Аміні, а також виступила проти обов’язкового носіння хіджаба.

За даними іранських правозахисників, станом на 22 листопада державні репресії призвели до загибелі щонайменше 416 людей, серед яких 51 дитина та 27 жінок.

Нагадаємо, в Ірані представники сил безпеки відкрили вогонь по людях на станції метро в Тегерані. Потім силовики зайшли у вагон для жінок і побили іранок, які не вдягнули хіджаби на знак протесту проти вбивства Махси Аміні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter