Іран відправив до Криму інструкторів, які мають навчати окупантів користуватися дронами, – NYT

Дата: 19 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Іран відправив інструкторів до окупованого Криму, щоб допомогти росіянам подолати проблеми з парком безпілотників, які вони придбали в Тегерана.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на нинішніх і колишніх офіційних осіб США, які ознайомлені із секретними даними розвідки.

Залишки Shahed-136 у Києві, 17 жовтня 2022 року

За даними видання, іранські інструктори працюють з російської військової бази в Криму, де базується багато безпілотників з моменту доставлення з Ірану. Ці інструктори належать до Корпусу вартових Ісламської революції – підрозділу іранської армії, яку США визнали терористичною організацією.

Коли Іран розгорнув першу партію безпілотників у Росії, помилки російських операторів зробили їх неефективними. За словами американських посадовців, через механічні проблеми дрони мало використовувалися.

Спочатку Росія відправила свій персонал до Ірану для навчання на безпілотниках. Але оскільки проблеми тривали, Іран вирішив надіслати своїх інструкторів до тимчасово окупованого Криму.

За словами офіційних осіб, іранський персонал перебуває далеко від лінії фронту та ставить за мету навчати росіян керувати безпілотниками. Невідомо, чи керують дронами самі інструктори. Наразі не зрозуміло, скільки інструкторів надіслав Іран.

Видання вказує, що розміщення іранських тренажерів, схоже, збігається з активізацією використання Росією безпілотників в Україні та свідчить про глибшу участь Ірану у війні.

Нагадаємо, 18 жовтня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вніс на розгляд президента Володимира Зеленського пропозицію щодо розірвання дипломатичних відносин з Іраном. Таке рішення МЗС України зумовлене співучастю Тегерана у вбивстві українців. Дмитро Кулеба поклав повну відповідальність на Іран за руйнацію відносин з Україною. 

Тегеран продовжує заперечувати, що передавав Росії зброю, зокрема дрони-камікадзе. Речник МЗС Ірану Нассер Канаані заявив, що  ця інформація “неправдива” й Іран “завжди виступав проти продовження війни”. Він додав, що Тегеран планує вести перемовини з Києвом, щоб зняти звинувачення. 

Крім того, як повідомляє Reuters із посиланням на лист у розпорядженні агентства, США, Великобританія і Франція на закритому засіданні Ради Безпеки ООН у середу мають намір порушити питання про постачання Іраном безпілотників для Росії.

Окремо Україна запросила експертів ООН провести інспекцію збитих безпілотників іранського походження, які, за її словами, використовуються Росією для атак на українські цілі з порушенням Резолюції Ради Безпеки ООН 2231.

Говорячи на умовах анонімності, дипломати заявили, що ці три країни – які також вважають, що такі передання порушують резолюцію, – сказали своїм колегам по Раді, що вони попросять офіційного представника ООН проінформувати членів Ради з цього питання в середу.

Водночас Європейський Союз планує за кілька днів накласти санкції на іранських фізичних та юридичних осіб через продаж Росії зброї, яка використовується у війні проти України.

За даними видання Politico, що посилається на інформацію від чотирьох посадовців і дипломатів, Брюссель уже підготував новий список санкцій проти Тегерана.

Дипломати сподіваються домовитися про новий пакет у середу або принаймні до саміту лідерів ЄС у четвер і п’ятницю.

Один високопосадовець сказав, що новий пакет є “сильним сигналом” Ірану, а інший високопосадовець зазначив, що такі індивідуальні санкції швидше запровадити, ніж економічні, які вимагатимуть нової правової бази та можуть мати невеликий додатковий ефект, з огляду на те що Іран уже перебуває під жорсткими економічними санкціями з боку США.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter