Інвестори в Україні не можуть захистити свою власність

Дата: 28 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Експерти не погоджуються з твердженнями влади, що війна грає вирішальну роль у погіршенні інвестиційного клімату в Україні. 

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

“У боротьбі за політичні амбіції політики запевняють, що інвестувати і розвивати країну не дозволяє війна, але у дійсності ми погоджуємося з інвесторами рівня Джорджа Сороса та організаціями рівня Світового Банку, що проблемою для розвитку України є не війна, а корупція, відсутність єдиних правил гри для всіх, і в першу чергу, відсутність правосуддя та дії закону. І це пряма відповідальність влади”, – переконаний співзасновник та керівник проекту “Відкритий Суд” Станіслав Батрин.

Генеральний директор Alla Companу Андрій Клименко наголошує, що Україна має величезний потенціал для бізнесу й інвестори насправді цікавляться Україною.

“Ми співпрацюємо з венчурними компаніями та приватними інвесторами, які хочуть вкладати гроші в Україну. Вони приїжджають, дізнаються, яким чином захищаються права та власність в Україні, і кажуть, що не готові зараз інвестувати. При цьому жодного слова про війну”, – каже він.

На думку директора з питань інформації Американо-української ділової ради Михайла Даценка, в Україні не зроблено достатньо для виховання суспільства, яке розуміє, що таке верховенство права.

“Ніяка власність в Украні зараз не є достатньо захищеною, щоб іноземні інвестори могли спокійно вкладати свої гроші. Водночас, американські інвестори розуміють, що Україна має потенціал, але для того, щоб його реалізувати, треба реформувати законодавство та виробити принципи поведінки суддів”, – каже Михайло Даценко.

“Зараз Україна втрачає позиції інвестиційної привабливості й через проблеми з законодавством. Немає механізмів дотримання умов договорів, відбуваються рейдерські захоплення, тому захист іноземних інвестицій абсолютно необхідний в Україні. Це ключове питання для розвитку будь-якої країни”, – наголошує менеджер з торгівельних відносин Представництва ЄС в Україні Жюслен Гітон.

Президент Western NIS Enterprise Fund Ярослава Джонсон зауважила, що іноземним інвесторам потрібно показувати результати реформ: “Реформи є тільки на папері, але ніхто не бачить їх насправді. Необхідно змінювати поведінку суддів, робити суд прозорим, щоб люди бачили, що відбувається”.

Нагадаємо, напередодні схвалення проекту змін у частині правосуддя експерти закликали Конституційну комісію і президента розглянути пропозиції від громадськості.

Вони наголошують, що всупереч висновкам Венеційської комісії проект зберігає багаторівневу і заплутану судову систему, не передбачає оновлення суддівського корпусу і посилює залежність суддів від політичних органів, зокрема, від президента.

Згідно з результатами соцопитування Фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”, українським судам довіряють лише 9% опитаних українців. Недовіру їм виказали 81%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter