Інститут вивчення війни: Росіянам навряд чи вдасться придушити рух українських партизанів у своєму тилу

Дата: 02 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Ефективні атаки українських партизанів змушують російське військово-політичне керівництво відволікати ресурси від операцій на передовій, щоб допомогти убезпечити тилові райони. Це погіршує здатність Росії захищатися від поточних контрнаступів України, не кажучи вже про проведення власних наступальних операцій.

Про це йдеться в черговому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). 

Російські військові в тимчасово окупованому Херсоні. Фото: АР

Від початку повномашстабного вторгнення українські партизани здійснили десятки підтверджених атак та ліквідували щонайменше 11 російських окупантів. До прикладу, 1 листопада в тимчасово окупованому Бердянську підірвали автівку колаборанта і пропагандиста, першого заступника голови “адміністрації міста із зовнішньої політики та масових комунікацій” Павла Іщука.

Автори звіту Джордж Баррос і Ноель Міккельсен кажуть, що атаки партизанів стали можливими через погану оперативну безпеку. 

“Російські сили не приховали осіб проросійських колабораціоністів і не гарантували елементарну безпеку російським окупаційним посадовцям у їхніх будинках і на роботі. Російські війська не змогли захистити вразливі ділянки критично важливих російських наземних комунікацій, таких як залізничні вузли та мости, особливо в сільській місцевості”, – зазначають вони. 

Водночас російські пропагандистські медіа здебільшого ігнорують атаки партизанів та іноді видають їх за військові атаки ЗСУ, щоб применшити наслідки партизанської війни. Це викликає обурення в деякої частини росіян, зокрема мілітарних блогерів. 

Нагадаємо, що разом з партизанами на окупованих територіях діє й ненасильницький рух спротиву “Жовта стрічка”, учасники якого, наприклад, палять білборди росіян у містах та іншу агітацію. 

Професор паризького Інституту політичних досліджень та Відкритого університету Каталонії Феліп Дац каже, що такий вид спротиву завадив деяким довгостроковим військовим і політичним цілям російської влади, а також може стати вирішальним у завершенні російської окупації. 

Детальніше про це ви можете прочитити за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter