Інститут у Відні анулював стипендію українці через її ультраправу політичну діяльність

Дата: 13 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Віденський інститут гуманітарних наук анулював стипендію, присуджену Олені Семеняці, міжнародній секретарці та членкині Вищої ради партії “Національний корпус”, через її політичні погляди та звинувачення на її адресу в тому, що вона просуває Україну як центр для правих екстремістів. 

Про це повідомляє видання Vice. 

Олена Семеняка

Семеняку, яка має академічну освіту в галузі філософії, призначили молодшою науковою співробітницею в межах стипендіальної програми “Україна в європейському діалозі”. Їй мали виплачувати щомісячну стипендію в розмірі 1800 євро за власний дослідницький проєкт.

“Інститут чітко засуджує і дистанціюється від правих екстремістських заяв та дій Олени Семеняки”, – заявила ректорка інституту Шаліні Рандерія.

Вона також додала, що установа завжди виступала “за ліберальні демократичні цінності й проти всіх форм тоталітарного мислення:

Інститут глибоко шкодує про це та негайно відкликає стипендію Семеняки”. 

Першим увагу на присудження Семеняці стипендії звернув увагу Іван Катчановський, академік Канадського університету Оттави, у своєму твіттері:

“Орвелльське: міжнародний секретар неонацистського “Національного корпусу” – цивільного крила “Азову” в Україні – зараз є молодшим запрошеним стипендіатом за програмою європейського діалогу в Інституті гуманітарних наук у Відні”.  

Старша аналітикиня безпекової компанії Soufan Group Моллі Сальцкоґ у коментарі Vice зазначила, що Семеняка “багато подорожувала Європою, щоб просувати “Азов” і його геополітичні цілі, пропагувала ідею приєднання іноземних громадян до ультранаціоналістичної групи та виступала на європейських конференціях разом із “найвідомішими ідеологами екстремістського руху за транснаціональне панування білих”.

На думку Сальцкоґ, “для академічного закладу, який присудив їй стипендію, це мало б серйозні наслідки”:

“Це не тільки надає легітимність її самозваному іміджу академіка в русі, але також розширює її платформу, з якої вона може створювати мережі та просувати свою та організації ідеологію”.

Vice надіслало Семеняці листа. У своїй відповіді на нього та заперечила, що є ультраправою активісткою, і стверджує, що її інформаційно-пропагандистська робота в Європі спрямована на побудову солідарності проти російської агресії. 

Вона також додала, що розуміє позицію інституту:

“Я розумію, що установа насамперед повинна дбати про свою репутацію та академічну відповідальність і, оскільки мій інформаційний простір слабший, ніж тих, хто свідомо чи несвідомо звинувачує мене в ультраправій діяльності, моє перебування в інституті може зашкодити його доброму імені”. 

Семеняка, крім того, прокоментувала своє фото, яке почали поширювати в мережі. На ньому вона та ще три дівчини тримають у руках прапор із зображенням свастики та підіймають руку в нацистському привітанні. 

“Це фотографія, зроблена на Гелловін. Їй, мабуть, з 10 років, і вона явно іронічна. Її використання як “доказу моїх політичних поглядів” повністю суперечить її справжньому посланню і має заздалегідь перебільшений драматичний ефект”, – сказала Семеняка і зауважила, що це фото – насмішка з “розповіді Кремля про те, що українські націоналісти були неонацистами”. 

Натомість, пише Vice, міжнародні експерти, які досліджують тему, не згодні з її спростуванням та кажуть, щошироко задокументована взаємодія Семеняки з міжнародними правими екстремістськими колами є доказом її поглядів та діяльності

“Як міжнародний секретар “Національного корпусу” Семеняка була в авангарді зусиль з налагодження мостів з іншими європейськими ультраправими групами. Останніми роками вона виступала з промовами на ультраправих конференціях, організованих такими групами, як “Молоді націоналісти”, молодіжне крило німецької неонацистської партії NPD,  відвідувала заходи німецької ультраправої партії Der Dritte Weg (“Третій шлях”) та італійських неофашистів CasaPound. Минулого року на одній з подій у Стокгольмі вона мала виступити разом із британським неонацистом та колишнім посадовцем Британської національної партії Марком Коллеттом тощо”. 

Семеняка натомість заявила, що її діяльність у Європі зосереджена на “просуванні концепції Інтермаріуму – глибшої інтеграції України в Східну та Центральну Європу, а потім на Захід як регіональний оплот проти Росії на Сході”. 

Наразі, як наголосила ректорка інституту Рандерія, в установі розслідують, чому “політична діяльність кандидатки у відповідних правих екстремістських колах не потрапила під увагу журі, відповідального за добір”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter