Іноземцям дозволили подавати декларацію про відмову від громадянства разом із заявою про прийняття до українського

Дата: 14 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №5630, що спрощує процедуру набуття українського громадянства для низки іноземців. 

Про це повідомили в парламенті. 

Фото: “Право на захист”

Автори підтриманого документа запропонували, щоб замість зобов’язання і Письмово оформлена заява іноземця про те, що в разі набуття громадянства України він припинить громадянство (підданство) іншої держави або громадянства (підданства) інших держав і протягом двох років з моменту набуття ним громадянства України подасть документ про припинення громадянства (підданства) іншої держави або громадянств (підданств) інших держав до органу, що видав йому тимчасове посвідчення громадянина України. припинити іноземне громадянство люди могли подавати декларацію чи заяву про відмову від такого громадянства. Так зможуть зробити:

  • іноземці та особи без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності й недоторканності України;
  • люди, які мають визначні заслуги перед Україною, зокрема й через допомогу у відсічі та стримуванні збройної агресії РФ;
  • люди, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес, зокрема через практичну допомогу в боротьбі з тероризмом;
  • іноземці та особи без громадянства, які надавали інструкторську (стрілецьку, тактичну, медичну, радіотехнічну, вибухотехнічну та іншу) допомогу підрозділам Збройних сил.

Ще 2019 року президент Володимир Зеленський вносив на розгляд парламенту законопроєкт, що передбачав можливість надання українського громадянства деяким людям за умови подання декларації про відмову від іноземного. Стосувалася ця ідея, зокрема, тих, хто служив (служить) у ЗСУ, та росіян, які зазнали переслідувань на батьківщині. У картці документа на сайті парламенту нині вказано, що його розгляд перенесли в травні 2020-го.

Окрім цього, влітку того ж року Зеленський підписав указ, яким спростив отримання українського громадянства для росіян, яких переслідують на батьківщині. Метою остаточного ухвалення законопроєкту №5630, як розповіли у Верховній Раді, є реалізація цього указу.

Нагадаємо, що правозахисники не вважають Україну безпечною третьою країною, адже система надання притулку тут демонструє низку порушень прав людини.

Фотографія обкладинки: migrant.biz.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter