Індійський уряд висловився проти введення кримінальної відповідальності за зґвалтування у шлюбі

Дата: 05 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Індійський уряд висловився проти того, щоб визнавати зґвалтування у шлюбі кримінальним злочином, пояснивши це тим, що такий підхід може бути “надто жорстким” і “диспропорційним”.

Про це пише видання The Indian Express.

Фото: ВВС

Так, уряд підкреслив, що хоча чоловік не має права порушувати згоду дружини, визнання такого порушення як “зґвалтування” в межах шлюбу вважається начебто “надмірно суворим заходом”.

Це стало першою офіційною заявою уряду проти скасування виключення для зґвалтування у шлюбі.

У 2022 році під час обговорення у Високому суді Делі уряд зазначив, що це питання потребує ширших консультацій, і на той момент тривала реформа кримінального законодавства.

У письмовій відповіді, наданій Міністерством внутрішніх справ, йшлося про те, що хоча згода у шлюбі не повинна ігноруватися, наслідки таких порушень у шлюбі відрізняються від тих, що трапляються поза його межами. Цю позицію представили у відповідь на петиції, що оскаржують виняток щодо зґвалтування в шлюбі, згідно з яким статеві стосунки між чоловіком і його дружиною, старшою за 18 років, не вважаються злочином.

Нагадаємо, що у травні цього року верховний суд штату Мадх’я-Прадеш, що в Індії, відхилив позов жінки, яка поскаржилася на зґвалтування з боку свого чоловіка. Згідно із законодавством країни, зґвалтування в шлюбі не вважається злочином, якщо жінка є повнолітньою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter