“Хто наступна Гандзюк?”: на Банковій вимагали довести до кінця справи нападів на активістів

Дата: 30 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Близько пів тисячі небайдужих прийшли ввечері 27 вересня під Офіс президента на акцію “Ніч на Банковій. Знову”, щоб привернути увагу до незавершених розслідувань у справах нападів на громадських активістів.

Катерина Гандзюк

Про це повідомила кореспондентка “Зміни“.

Захід провели рівно через рік після акції “Ніч на Банковій“, коли сотні активістів вимагали від Петра Порошенка зупинити терор проти активістів і покарати замовників нападів.

Пройшов рік, і багато чого змінилося. У нас оновлений Аваков, у нас нове керівництво СБУ. Я зустрічався з новими президентом і керівниками нашої держави. То який же результат? Результат нульовий. Звучать лише солодкі обіцянки у високих кабінетах”, – заявив під час виступу батько вбитої херсонської активістки Катерини Гандзюк Віктор Гандзюк.

Він нагадав, що виконавці нападу на його дочку отримали вироки, “як за крадіжку велосипеда”, а замовників досі не покарано і навіть не всіх названо.

Катерина Гандзюк

“Ще як кандидат у президенти Володимир Зеленський запитував у Петра Порошенка, коли сядуть убивці Катерини Гандзюк. Ми прийшли поставити те саме запитання, але тепер Зеленському: коли сядуть убивці Катерини Гандзюк і замовники на інших громадських активістів?” – виголосив одеський активіст Сергій Стерненко, який тричі ставав об’єктом нападів.

Як і минулого року, на акцію прийшли люди різних ідеологічних поглядів і з різних сфер діяльності, але об’єднані активною громадянською позицією та спільним відчуттям небезпеки, яке її нині супроводжує.

активісти під тиском

Тут були і представники праворадикальних організацій, і ЛГБТ-руху. 

 “У моїй справі три виконавці на цілодобовому домашньому арешті, двоє в Москві, один організатор гуляє в Києві, замовник перебуває на території Росії. Запит на справедливість незадоволений, замовники нападів на волі. Це сигнал для них і далі вчиняти такі злочини”, – пояснив свою участь в акції представник праворадикальної “С14” Сергій Мазур, якому восени минулого року у квартиру кинули гранату, внаслідок чого був поранений його батько.

Зі свого боку ЛГБТ-активіст із Кривого Рогу Борис Золотченко, на якого теж неодноразово нападали, закликав усіх уникати насильства.

Насилля – це дикунство. Я розумію, що є люди з полярними поглядами, але давайте бути цивілізованими. Якщо є взаємні претензії, ви їх озвучуєте, шукаєте точки дотику і вирішуєте, але без насилля, бо життя людини – вище за все”, – сказав Золотченко.

Співкоординатор заходу Владислав Грезєв під час акції наголошував на необхідності єдності та солідарності активістів, оскільки “це поки єдина гарантія нашої безпеки”.

“Якщо ми будемо готові приходити одне одному на допомогу – це буде нашим захистом”, – додав Грезєв.

Серед присутніх також була колишня очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун.

Уляна Супрун

Доки правоохоронні органи не розслідують ті речі, доки судова система не посадить тих людей, які замовили Катю Гандзюк, до того часу наша країна не буде розвиватися. Бо якщо ми не захищаємо права людей і не розслідуємо і не караємо тих, хто нападає на активістів, які прагнуть покращити життя кожного українця, то ми ніколи не зможемо стати учасниками європейської спільноти”, – заявила Супрун у коментарі журналістам.

Учасники акції фарбою на бруківці навпроти головного входу в президентський офіс залишили напис “Хто наступна Гандзюк?”, а навколо виклали свічки на спомин про тих, хто загинув за свою громадянську позицію.

Проте вже на ранок цей напис зник.

Як відомо, протягом 2018 року правозахисники зафіксували понад півсотню атак на громадських активістів. Також, за даними моніторингу “Центру громадянських свобод”, у першій половині 2019 року сталося 23 політично вмотивовані атаки на активістів. Водночас лише щодо половини з них правоохоронні органи відкривають кримінальні провадження, а розслідування справ здебільшого проводяться неефективно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter