Грузія відмовила у в’їзді щонайменше 11 російським журналістам – RSF

Дата: 29 Березня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року щонайменше 11 незалежним російським журналістам відмовили у в’їзді до Грузії без поважних причин.

Про це пишуть “Репортери без кордонів” (RSF).

Тбілісі, Грузія. Джерело: pixabay.com

Серед них – кореспондентка російського телеканалу “Дождь” Олександра Шведченко. Їй заборонили в’їзд до країни в міжнародному аеропорту Тбілісі 14 березня, коли вона поверталася з відпустки в Латвії. До цього журналістка проживала в Грузії майже рік.

Офіційні особи сказали, що їй відмовляють у в’їзді й вона має наступним літаком повернутися назад до Риги. За її словами, на документі, який їй надали, було написано, що причиною відмови стала “інша причина, передбачена грузинським законодавством”, без додаткових уточнень.

Також відмовили у в’їзді в Грузію Філіпу Дзядко, який рік проживав тут зі своєю сім’єю. Коли він приземлився в Тбілісі 19 лютого, посадовці в аеропорту після прибуття не пропускали його (офіційно через зламану систему), потім конфіскували його телефон і нарешті відмовили у в’їзді.

Редактор подкасту незалежного видання “Холод” Олексій Пономарьов кілька місяців винаймав квартиру зі своєю дружиною в Тбілісі, перш ніж йому відмовили у в’їзді без видимих причин 10 грудня після повернення з конференції в Осло, пишуть “Репортери без кордонів”.

Підозрюючи тиск з боку Росії, у RSF закликали Грузію зупинити цю практику.

“Для багатьох російських журналістів, які рятуються від тоталітарного занепаду своєї країни, Грузія довгий час була країною притулку… Ми закликаємо уряд та його прем’єр-міністра Іраклія Гарібашвілі пояснити ці рішення, протистояти будь-якому тиску з боку російської влади та відновити політику вітання всіх російських журналістів, які змушені тікати зі своєї країни”, – сказала глава бюро RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Нагадаємо, що до Грузії, яка має спільну межу з РФ, спочатку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в’їхало майже 100 тисяч росіян. Війна є дуже чутливою темою в Грузії, яка має два сепаратистські регіони під російським впливом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter