Головними викликами громсектору під час війни є безпека працівників, взаємодія з партнерами та втрата фінансування – дослідження

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Під час повномасштабної війни 40,8% громадських та благодійних організацій стикнулися з проблемою створення безпечних умов роботи для команди, а 29,8% відчули складності у налагодженні взаємодії з партнерами. Крім того, для 29% організацій проблемою стало скорочення кількості працівників, а 28,2% відзначили втрату фінансової підтримки.

Про це йдеться в соціологічному дослідженні “Громадянське суспільство в Україні в умовах війни – 2022”, яке презентував ІСАР “Єднання”, повідомляє кореспондентка ZMINA.

Скриншот соціологічного дослідження “Громадянське суспільство в Україні в умовах війни – 2022”

Мене вразив дуже великий ступінь адаптації, яке продемонструвало наше громадянське суспільство, і можливості працювати у надскладних умовах. Ми пережили травматичний досвід. З початком повномасштабної війни робота міжнародних донорів завмерла на певний період, поки всі роздивлялися, що відбувається, але організації продовжили працювати та дуже швидко переорієнтувалися. 80% організацій взагалі не припиняли свою роботу за основними напрямками”, – зазначила виконавча директорка Київського міжнародного інституту соціології Наталя Харченко.

Водночас соціологиня наголосила, що більшість проєктів, які були пов’язані з децентралізацією, реформуванням системи влади, правовою реформою, охороною здоров’я та освітою переносяться на другий план, і в цьому є певні ризики довгострокових проблем.

Опитування проводили з 9 грудня минулого до 4 січня поточного року. У ньому взяли участь 1519 представників громадських і благодійних організацій з усіх областей України, а також до вибірки потрапили 0,6% організацій, переміщених за кордон.

З повним текстом дослідження можна ознайомитися тут.

Раніше ZMINA писала про те, що за рік три найбільших благодійних фонди спільно з НБУ зібрали майже мільярд доларів. 

Крім того, уряд ухвалив План заходів для сприяння розвитку громадянського суспільства у 2023–2024 роках. Тепер більшість міністерств і всі обласні адміністрації мають 43 завдання щодо створення сприятливого середовища для волонтерів, активістів, громадських організацій, фондів, благодійників і соціально відповідального бізнесу.

Нагадаємо, у 2020 році експерти консорціуму в складі ІСАР “Єднання”, Українського незалежного центру політичних досліджень і Центру демократії та верховенства права разом із представниками інших ОГС створили Карту правових реформ для громадянського суспільства.

Зусиллями громадських експертів більшість рекомендацій карти потрапила до Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, яку у вересні 2021 року схвалив президент України Володимир Зеленський.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter