Уряд ухвалив план заходів для сприяння розвитку громадянського суспільства

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Уряд ухвалив План заходів для сприяння розвитку громадянського суспільства у 2023–2024 роках. Тепер більшість міністерств і всі обласні адміністрації мають 43 завдання щодо створення сприятливого середовища для волонтерів, активістів, громадських організацій, фондів, благодійників і соціально відповідального бізнесу.

Про це повідомив керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба.

Фото: AрміяInform

“План передбачає покращення законодавства про створення і діяльність громадських організацій, запровадження онлайн-реєстрації ГО. Відповідний законопроєкт №8084 вже ухвалений у першому читанні”, – пише він.

Також у плані заходів йдеться про запровадження процедур громадської участі на рівні місцевого самоврядування. Це дозволить усім стейкхолдерам долучитися до процесу ухвалення рішень у своїх громадах. Нині відповідний законопроєкт №7283 вже ухвалений у першому читанні.

Як зазначає Лациба, передбачається ухвалення закону  №4254 “Про публічні консультації”, який визначає правила проведення суб’єктами владних повноважень публічних консультацій з питань формування та реалізації державної, регіональної політики, розв’язання питань місцевого значення тощо. Він підготовлений для ухвалення в цілому.

На розгляд Верховної Ради вже подано законопроєкт №6319 про врегулювання на законодавчому рівні правових гарантій для свободи мирних зібрань, удосконалення умов для утворення, діяльності та припинення органів самоорганізації населення. 

Серед іншого план передбачає:

  • удосконалення державних конкурсів проєктів;
  • запровадження податкових стимулів для підтримки ГО і фондів;
  • розроблення урядової програми з розвитку волонтерської діяльності в Україні;
  • запровадження місцевих цільових програм з розвитку волонтерської діяльності;
  • сприяння діяльності порталу – Національної волонтерської платформи;
  • спрощення автоматизованої системи реєстрації та надання гуманітарної допомоги;
  • залучення організацій громадянського суспільства (ОГС) до надання за бюджетні кошти соціальних послуг;
  • створення умов для розвитку соціального підприємництва;
  • запровадження на державному рівні “Тижня громадянського суспільства”;
  • проведення щорічного урядового форуму громадянського суспільства;
  • організацію комунікаційного майданчика для взаємодії правоохоронних органів з представниками ОГС та правозахисними організаціями.

Крім того, місцеві адміністрації мають допомагати створенню Ресурсних центрів для ОГС, а Міністерство освіти має сприяти запровадженню освітніх програм з менеджменту в ОГС для здобувачів вищої освіти.

Нагадаємо, у 2020 році експерти консорціуму в складі “Ісар Єднання”, Українського незалежного центру політичних досліджень та Центру демократії та верховенства права разом з представниками інших ОГС створили Карту правових реформ для громадянського суспільства.

Зусиллями громадських експертів більшість рекомендацій карти потрапила до Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, яку у вересні 2021 року схвалив президент України Володимир Зеленський.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter