За рік три найбільші благодійні фонди спільно з НБУ зібрали майже мільярд доларів

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну українці та іноземці надіслали пожертвувань на благодійний рахунок НБУ та в три найбільші благодійні фонди – United24, БФ “Повернись живим” та БО “Благодійний фонд Сергія Притули” – понад 33,96 мільярда гривень. Це майже мільярд доларів.

Про це йдеться в соціологічному дослідженні “Громадянське суспільство в Україні в умовах війни – 2022”, яке презентувало ІСАР “Єднання” повідомляє кореспондентка ZMINA.

Презентація соціологічного дослідження “Громадянське суспільство в Україні в умовах війни – 2022”. Фото: Людмила Тягнирядно

Дослідження ілюструє стан українського громадянського суспільства в умовах війни. Зокрема, експерти проаналізували досвід адаптації та роботи громадських і благодійних організацій, а також волонтерських і гуманітарних ініціатив під час повномасштабного вторгнення. 

“Від 24 лютого організації громадянського суспільства ще раз довели, що вони є надійною опорою для держави, ЗСУ та громадян, які опинилися в скруті через війну.  ІСАР “Єднання” своєю чергою, як громадська організація, має за мету посилити громадський сектор, покращити середовище, в якому функціонують неприбуткові організації, щоб вони продовжували виконувати свої місії. Тому ми ініціювали це дослідження, щоб краще зрозуміти потреби та проблеми сектору, продемонструвати їхню роль у повномасштабній війні. А також проаналізувати, які нові програми та ініціативи варто розробити, щоб підтримати громадянське суспільство України”, – зазначив виконавчий директор  ІСАР “Єднання” Володимир Шейгус.

За даними дослідження, кількість зареєстрованих благодійних організацій в Україні за 2022 рік збільшилася майже у вісім разів – 6 367 нових благодійних організацій. Натомість кількість реєстрацій нових громадських організацій зменшилася майже вдвічі – 2 760 нових ГО.

77% опитаних громадських та благодійних організацій тим чи іншим чином допомагають Збройним силам України. Близько 90% становить гуманітарна допомога, майже 70% – інформаційна підтримка. І орієнтовно 50% організовують збори на потреби ЗСУ. 

Опитування проводили з 9 грудня минулого до 4 січня поточного року. У ньому взяли участь 1519 представників громадських і благодійних організацій з усіх областей України, а також до вибірки потрапило 0,6% організацій, переміщених за кордон.

З повним текстом дослідження можна ознайомитися тут.

Раніше уряд ухвалив План заходів для сприяння розвитку громадянського суспільства у 2023–2024 роках. Тепер більшість міністерств і всі обласні адміністрації мають 43 завдання щодо створення сприятливого середовища для волонтерів, активістів, громадських організацій, фондів, благодійників і соціально відповідального бізнесу.

Нагадаємо, у 2020 році експерти консорціуму в складі ІСАР “Єднання”, Українського незалежного центру політичних досліджень і Центру демократії та верховенства права разом із представниками інших ОГС створили Карту правових реформ для громадянського суспільства.

Зусиллями громадських експертів більшість рекомендацій карти потрапила до Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, яку у вересні 2021 року схвалив президент України Володимир Зеленський.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter