Херсонську блогерку Олену Наумову, яку викрадали росіяни за підтримку України, відзначили орденом

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський нагородив орденом “За мужність” III ступеня виховательку дитячого садочка, блогерку з Херсона Олену Наумову.

Відповідний указ №16/2024 глава держави підписав 22 січня до Дня Соборності України.

Олена Наумова. Джерело: скриншот з відео в тіктоку

Наумову відзначили за значні заслуги у зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, сумлінне виконання професійного обов’язку, йдеться в документі.

Нагадаємо, що Наумова працює вихователькою Херсонського закладу дошкільної освіти №41. Під час окупації міста знімала для тіктоку проукраїнські ролики, де розповідала про життя Херсона в окупації та висловлювала підтримку Україні.

Олена Наумова – вихователька дитячого садка №41 у місті Херсоні, громадська діячка, активна тікток-блогерка. На своїй сторінці вона розповідала про життя в окупації, а також відкрито висловлювала підтримку Україні та зневажала окупаційну владу.

У День українського прапора, 23 серпня, російські військові викрали її з власного помешкання, утримували в підвалі будівлі Суворовської райради, знущалися, залякували та вимагали публічно відмовитися від проукраїнської позиції. Після двох тижнів ув’язнення, 6 вересня, її відпустили “під домашній арешт”. Проте вона продовжувала вести активну проукраїнську волонтерську діяльність. І паралельно чекала на “дозвіл” від окупаційних військ евакуюватися на підконтрольну Україні територію.

21 вересня син Наумової повідомив, що з його матір’ю немає зв’язку. Він припустив, що її могли знову викрасти росіяни. Проте насправді прихильники спеціально сховали Олену від російських військових, які вдруге намагалися її викрасти.

11 листопада, після звільнення Херсона Збройними силами України, Наумова перестала переховуватись. Вона, як і сотні містян, вийшла зустрічати українських воїнів у центр міста.

У червні 2023 року в Одесі розпочався судовий процес у справі про викрадення окупантами Наумової.

Журналістка ZMINA поговорила з Оленою про життя в окупації, найтяжчі моменти та те, що додавало сил вижити.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що президент нагородив орденом “За заслуги” III ступеня письменника Володимира Вакуленка, поета і військового Максима Кривцова та актора театру і кіно, військовослужбовця Василя Кухарського (посмертно).

Також президент відзначив орденом “За заслуги” III ступеня (посмертно) письменницю та документаторку воєнних злочинів в організації Truth Hounds Вікторію Амеліну, яка загинула торік від російської ракетної атаки на Краматорськ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter