Орден “За заслуги”: президент відзначив загиблих на війні митців Володимира Вакуленка, Максима Кривцова і Василя Кухарського

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський нагородив орденом “За заслуги” ІІІ ступеня письменника Володимира Вакуленка, поета і військового Максима Кривцова та актора театру і кіно, військовослужбовця Василя Кухарського (посмертно).

Про це йдеться в указі №16/2024, оприлюдненому на сайті президента України.

Джерело: телеграм-канал Сергія Борзова

Митців відзначили за значні заслуги в зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені в захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, сумлінне виконання професійного обов’язку.

Військовослужбовець ЗСУ, доброволець, громадський активіст, поет і фотограф Максим Кривцов з позивним Далі загинув 7 січня 2024 року. Йому було 33 роки.

Максим Кривцов. Джерело: фейсбук-сторінка Максима Кривцова

За даними “Новинарні”, Кривцов – родом з Рівного, ходив до шкіл №23 та 28, закінчив Рівненський технікум технологій і дизайну.

У 2014 році закінчив Київський національний університет технологій та дизайну, за освітою – дизайнер взуття. Надалі працював за різними спеціальностями – на Рівненській фабриці нетканих матеріалів, продавцем-консультантом, помічником майстра в ательє, есемемником та ментором для дітей у проєкті “Строкаті єноти”.

Брав участь у подіях Революції гідності в Києві, на війну пішов добровольцем 2014-го. Воював у складі 5 батальйону ДУК “Правий сектор” (листопад 2014 – жовтень 2015 року), потім – старшим кулеметником у бригаді швидкого реагування Національної гвардії України (2016–2019; зараз “Рубіж”).

Після демобілізації працював контент-менеджером у Центрі реадаптації та реабілітації учасників АТО та ООС “ЯРМІЗ”, копірайтером у Veteran Hub.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну повернувся на фронт.

Поезії Максима друкувались у збірках “Книга Love 2.0. Любов і війна”, “Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну”, “Колискова 21-го століття Vol. 1: що тебе заколисує?”.

2023 року у видавництві “Наш формат” вийшла його особиста збірка поезій “Вірші з бійниці”. Вона ввійшла до переліку найкращих українських книжок 2023 року за версією “ПЕН Україна”.

Пісні на вірші Максима виконує український музичний гурт Yurcash (“Юркеш”) – “Панівна висота”, “Він в ЗСУ, вона в ТрО”, “Жовтий скотч”.

Вірш “Він переїхав в Бучу” екранізовано в першому фільмі “Вавилон’13” серіалу “Війна-ненажера”.

49-річний Володимир Вакуленко – родом із села Капитолівка поблизу Ізюма. Писав у жанрах поезії та прози, займався перекладами. Входив до ізюмського літоб’єднання “Крем’янець”. Свого часу був головним редактором газети “Криниця” для дітей і підлітків та журналу перекладів DzeRkaLo.

Володимир Вакуленко

Дитячого письменника вбили росіяни навесні 2023 року під час окупації Харківщини.

Чоловік до останнього документував події війни. Його щоденник після деокупації знайшла письменниця та документаторка Вікторія Амеліна. Пізніше мисткиня загинула від російського ракетного удару по Краматорську.

У видавництві “Віват” 2023 року вийшла книга Вакуленка “Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші”.

Василь Кухарський – український актор театру та кіно, військовослужбовець. У 2005 році закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого.

Василь Кухарський. Джерело: Кіноманія Україна

Із 2008 року був актором Київського академічного драматичного театру на Подолі.

Знявся в десятках фільмів та серіалів, найвідоміші його ролі – Семен Босий у фільмі Михайла Іллєнка “Толока” та головна роль у картині “Максим Оса: золото песиголовця”.

Лауреат XX премії “Київська пектораль” за найкраще виконання чоловічої ролі у спектаклі “На дні”.

Актор і військовий помер внаслідок поранення на фронті в грудні 2023 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що письменницю та документаторку воєнних злочинів в організації Truth Hounds Вікторію Амеліну, яка загинула торік від російської ракетної атаки на Краматорськ, відзначили орденом “За заслуги” ІІІ ступеня (посмертно).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter