Харківському колаборанту, який наказав вбити військовополоненого, оголосили підозру

Дата: 19 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України оголосила підозру харківському колаборанту Володимиру Демченку, за наказом якого вбили українського військовополоненого. Його звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Про це повідомляють у прокуратурі Харківської області, а також про це йдеться у тексті підозри СБУ.

Як зазначається, Володимир Демченко народився у 1966 році в Харкові. Був заступником голови окупаційної адміністрації Харківської області у місті Купʼянськ, а також керував російським військовим формуванням “Призрак”.

За даними слідства, 28 березня 2022 року об 11:30 в окупованому селі Вільхівка підозрюваний заїхав до приватного домогосподарства, де росіяни створили собі штаб і облаштували місце для утримання військовополонених і незаконно арештованих цивільних.

Там четверо підлеглих Демченка увʼязнили одного важкопораненого українського бійця, Олександра Огороднійука і ще трьох невстановлених представників української тероборони, які мали знаки розрізнення.

Полонених тримали в сараї, звʼязавши руки і ноги позаду тулуба пластмасовими стяжками. Огороднійчук був тяжко поранений російськими солдатами у грудну клітину, але допомога йому не надавалася.

Зайшовши до сараю, Демченко почав бити кулаками і ногами, взутими в чоботи,  трьох тероборонівців, допитуючи їх про інших військовослужбовців та керівників підрозділів тероборони. 

Не отримавши бажаної інформації, російські солдати за наказом Демченка, погрожуючи зброєю вивели трьох тероборонівців, посадили їх до військової машини і відвезли в невідомому напрямку.

Один з окупантів на прізвисько “Ангел” запитав у Демченка, що роботи з полоненим Огороднійчуком, який лежав на підлозі в сараї і стікав кровʼю від поранення. Демченко віддав наказ “у розхід” і “Ангел” убив чоловіка одним пострілом в голову. 

Таким чином грубо порушено ст. 3 ч. І Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, а саме умисно вбито особу, яка припинила участь у воєнних діях у звʼязку з пораненням. 

СБУ розшукує фігуранта ще з 2014-го за участь у терористичній організації. На сайті “Миротворець” написано, що Демченко член “Союзу Добровольців Донбасу” і має позивний “Шаман”.

Володимир Демченко. Фото: “Судовий репортер”

У 2016 році в соцмережі “Одноклассники” Демченко публікував фото із прапором “Харьковская народная республика” і “Харьковское движения сопротивления”.

Нагадаємо, у серпні Служба безпеки України оголосила підозру старшому лейтенанту армії РФ Миколі Симову. За даними слідства, у перші тижні окупації військовий віддав наказ своїм підлеглим розстріляти цивільне авто на трасі біля села Здвижівка Київської області.

Правоохоронці також встановили імена п’ятьох солдатів, що діяли разом з підозрюваним, зокрема виконували злочинний наказ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter