Російському військовому оголосили підозру за наказ розстріляти цивільне авто

Дата: 14 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України оголосила підозру старшому лейтенанту армії РФ Миколі Симову. За даними слідства, у перші тижні окупації військовий віддав наказ своїм підлеглим розстріляти цивільне авто на трасі біля села Здвижівка Київської області.

Правоохоронці також встановили імена п’ятьох солдатів, що діяли разом з підозрюваним, зокрема виконували злочинний наказ.

Про це йдеться в тексті підозри.

Фото: Getty Images

Росіянин Микола Симов потрапив до України в перші дні повномасштабного вторгнення як заступник командира 7 роти 3 батальйону 331 парашутно-десантного полку 98 повітряно-десантної дивізії повітряно-десантних військ збройних сил РФ. 

Слідчі СБУ встановили, що з 26 лютого 2022 року Симов перебував на позиціях між селами Здвижівка та Бабинці Київської області. Там була одна з позицій окупантів, де вони розмістили військову техніку.

Не пізніше ніж 5 березня солдати армії РФ побачили червону легкову машину, що їхала з Бабинців у бік Здвижівки. В авто був лише водій.

Тоді підозрюваний віддав своїм підлеглим наказ розстріляти машину.

Правоохоронці наголошують, що росіяни, зокрема й Симов, знали, що цією дорогою регулярно їздять цивільні, а отже вони свідомо обрали таку ціль для свого злочину.

Слідство встановило також кількох підлеглих підозрюваного. Це командир взводу Ілля Астахов, командир відділення сержант Андрій Дворецький, навідник-оператор єфрейтор Руслан Харитонов, стрілець рядовий Олег Бахмісов та механік-водій єфрейтор Радік Гукасян

Вони розуміли злочинність наказу заступника командира, однак усе одно відкрили вогонь по цивільному авто з автоматів, йдеться в тексті підозри.

Водій загинув на місці. Після цього Симов наказав іншим військовим заховати його тіло.

Загиблого винесли з машини та закопали в лісі за 30 метрів від дороги.

Про злочин вдалося дізнатися завдяки Гукасяну: у вересні 2022 року його полонили на Херсонщині. Він зізнався в причетності до розстрілу авто та показав, де його співслужбовці закопали тіло вбитого цивільного.

Проти нього правоохоронці завели окреме кримінальне провадження. Минулого вересня йому оголосили підозру в порушенні законів та звичаїв війни.

Нагадаємо, Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, наголошує, що росіяни нападають на цивільний транспорт регулярно. Деякі такі атаки є очевидно свідомими та навмисними, зазначають експерти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter