Харківська ОДА: мер Балаклії втік до Росії

Дата: 07 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Очільник міста Балаклія на Харківщині Іван Столбовий пішов на співпрацю з окупантами та втік до Росії. 

Про це в інтерв’ю ICTV розповів голова Харківської ОДА Олег Синєгубов

Фото: фейсбук-сторінка Івана Столбового

Інформація про те, що Столбовий пішов на співпрацю з російськими окупантами, з’явилась ще наприкінці березня. Очільник міста публічно сказав про це містянам, однак досі не було відомо його місцеперебування. 

Нині відомо, що мер разом з родиною поїхали до Росії: “За нашою інформацією, мер Балаклії зі своєю сім’єю залишив це місто і виїхав на територію Росії. На жаль, ми такі факти маємо, і я переконаний, ці люди понесуть справедливе та жорстке покарання за свої дії, за зраду України та кожного мешканця населеного пункту”.

Синєгубов сказав, що щодо цього факту вже відкрили кримінальне провадження, однак не уточнив за якою саме статтею. Інформацію про вручення підозри Столбовому в офіційних повідомленнях правоохоронців знайти не вдається. Станом на 29 березня меру Балаклії про підозру не оголошували.

ZMINA повідомляла, що російські військові затримали заступника міського голови Балаклії Сергія Полторака та начальника відділу цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Олега Блудова. Тоді ж втратили зв’язок й зі Столбовим. 28 березня росіяни звільнили його й міський голова заявив, що “сьогодні повністю Україна вже нічого не дає”. Також він почав розповідати містянам, що росіяни запропонували допомогу. 

“Це ваше право, брати чи не брати, але ми сьогодні організуємо роботу пунктів роздачі гуманітарної допомоги… Там буде борошно, картопля, не знаю, що ще буде, і так далі. Як ви вважаєте, ваше рішення — брати чи не брати.  Але у нас більше допомоги ніхто сьогодні не дасть, розумієте?” – говорив він. 

Своєю чергою Синєгубов спростовував інформацію про те, що Україна нібито не доставляла гуманітарну допомогу до міста. “Його (Столбового. – Ред.) заяви про те, що до Балаклії не було доставлено гуманітарного вантажу, є неправдою, м’яко кажучи”.

Ще у лютому на Харківщині про підозру в держзраді повідомили меру Куп’янська Геннадію Мацегору. Він розповів, що домовився з російськими окупантами про передання влади в місті. Разом з ним на перемовинах, за його словами, була присутня начальниця поліції міста Наталія Шевченко.

Також відомо, що в Ізюмі на Харківщині місцевий депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Анатолій Фомічевський показав російським загарбникам незахищену дорогу, якою ті ввійшли до міста. Він став не єдиним посадовцем у місті, який пішов на співпрацю з окупантами. Так само вчинили: 

  • колишній мер Олександр Божков;
  • колишній працівник поліції Владислав Соколов;
  • депутат від партії “Блок Світличної “Разом!” Юрій Козлов.

Їхніми справами займаються у ДБР. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення парламент уже двічі вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. Детальніше про це ви можете прочитати за покликанням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter