Меру Куп’янська повідомили про підозру в держзраді за те, що здав місто російським окупантам

Дата: 28 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Прокуратура Харківської області повідомила про підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України з боку особи, яка є представником влади, та в державній зраді міському голові Куп’янська.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора. 

Геннадія Мацегору у 2020-му обрали очільником міста від партії “Опозиційна платформа – За життя”.

27 лютого посадовець повідомив, що домовився з російськими окупантами про передання влади в місті. Разом з ним на перемовинах, за його словами, була присутня начальниця поліції міста Наталія Шевченко.

“На телефон чергової частини надійшов дзвінок від командира батальйону російських військ про пропозицію переговорів. Інакше місто штурмуватимуть з усіма наслідками. Я вирішив брати участь у переговорах, щоб уникнути людських жертв та руйнувань у місті. Ми обговорили дії військових, які мають на меті зайти до міста, забезпечити порядок, заспокоїти мешканців. І вони переконали мене в тому, що це ніяк не позначиться на життєдіяльності міста: працюватимуть школи, садки, лікарні, продовольчі магазини, перевезення, буде лад у місті”, – розповів Мацегора у відеозверненні. 

В Офісі генерального прокурора кажуть, що міський очільник сам “звернувся до командування збройних сил Російської Федерації… з пропозицією в наданні підтримки та матеріального забезпечення під час знаходження російських військових на території міста. Міський голова забезпечив військовослужбовців збройних сил РФ транспортом, житлом, пальним та їжею на час їхнього перебування”. 

Місто Куп’янськ. Фото: esu.com.ua

“Він діяв умисно, з метою зміни меж території України, про що повідомив публічно в інтернеті”, – наголосили правоохоронці. 

Мацегора не єдиний посадовець на Харківщині, якому закидають державну зраду внаслідок співпраці з окупантами. Так, за словами голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, за таким самим звинуваченням затримали мера міста Південного Олександра Брюханова, його заступника, а також керівника місцевого районного відділу поліції та дільничного інспектора.

“Це для розуміння тим, хто досі не зрозумів, що в нас війна, і дозволяє собі переговори з ворогом! Ми не дамо здавати жодного сантиметра нашої землі. Це не просто слова. Військові наділі попереджають: затримкою вони проявили лояльність. Цитата: “розстрілювати будуть на місці”, – сказав Синєгубов.

Нагадаємо, що внаслідок обстрілу Харкова російською армією з “Градів” загинули десятки людей. Міська влада каже, що окупанти гатять по житлових будинках у мікрорайонах, де сукупно проживає понад 1 мільйон людей.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Про втрати серед цивільних громадян та об’єктів від вторгнення Росії ви можете дізнатись у спеціальному тексті, який підготувала ZMINA. Ми періодично оновлюємо його. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter