ХарківПрайд-2023 відбувся у форматі арт-інтервенції, аби не створювати масового скупчення людей

Дата: 02 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

2 вересня відбувся пʼятий в історії марш “ХарківПрайду” за права ЛГБТ-людей. Захід проходив у форматі арт-інтервенції. Такий підхід вирішили використати, щоб уникнути масових скупчень людей. 

Про це повідомляє KharkivPride.

Фото: Кристина Пашкіна

“Марш тривав близько пів години та розтягнувся на відстань майже 2 кілометри. Він пройшов у форматі арт-інтервенції за участі майже 100 людей. У центрі Харкова волонтерки розмістили 100 фігур людей, пофарбованих з одного боку у кольори прапору України, а з іншого – у кольори веселкового прапора, який є символом ЛГБТК+ спільноти”, – розповіли в KharkivPride.

Після завершення заходу фігури залишилися у міському просторі. Як зазначають організатори, ці фігури символізують ЛГБТ-людей Харкова та усієї України, які живуть, кохають та продовжують працювати задля перемоги України.

Фото: Кристина Пашкіна

Водночас такий формат виконує головну мету прайду – створює видимість ЛГБТ-спільноти навіть тоді, коли вона не може вийти на вулиці свого міста та заявити про свої права.

Команда KharkivPride переконана: в Україні питання прав ЛГБТ-людей досі залишається актуальним. Особливо гострим це питання є в умовах повномасштабної війни, коли ЛГБТ-військові, які мають партнерів, не можуть скористатися тими правами, які мають інші сім’ї.

Зокрема, це стосується неможливості приймати рішення за партнера в критичних для життя й здоров’я ситуаціях, відвідувати у реанімації, виконувати “останню волю”.

Фото: Кристина Пашкіна

Також йдеться про відсутність права на утримання і догляд для непрацездатного партнера, неможливість успадковувати майно за законом, неможливість отримання державної підтримки після загибелі партнера та неможливість дізнатися, що партнер дістав поранення, потрапив у полон чи загинув.

Раніше ZMINA писала, що 25 серпня в межах ЛГБТ-прайду в Харкові зіграли “весілля” Аліни Шевченко та активістки Станіслави Петлиці. Перформанс провели біля Центрального палацу одруження. Від офіційного одруження святкування відрізнялося тільки тим, що жінки не реєстрували шлюб у РАЦСі, оскільки наразі це неможливо.

Нагадаємо, що у межах ХарківПрайду-2023 в місті також відбувся велотрек. 25 людей проїхалися майданом Свободи та Міським садом імені Т. Шевченка на велосипедах, які прикрасили прапорами України та веселковими, а в колеса встановили веселкові диски.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter