“Хай їдуть до себе в бандерштат та будують свій гей-мір”: окупаційний керівник зізнався в депортаціях

Дата: 26 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Призначений росіянами керівник окупаційної адміністрації Запоріжжя Євген Балицький розповів про депортації проукраїнськи налаштованих мешканців області. За його словами, деяким давали змогу самим виїхати, декого виселяли примусово: вивозили до лінії розмежування, зачитували наказ про виселення та депортували з власного регіону.

Балицький наголосив, що він особисто ухвалював рішення про виселення людей.

Про це колишній народний депутат України та нинішній ставленик РФ розповів в інтерв’ю російській журналістці.

Керівник окупаційної адміністрації Запорізької області Євген Балицький очолив захоплені райони одразу після повномасштабного вторгнення. Він зазначив, що майже одразу в окупації почалися так звані “фільтрації”:

“Виселили тих, хто так чи так не підтримував сво (повномасштабне вторгнення. – Ред.), прапор, гімн, президента РФ. Ми таких людей виселяли цілими родинами. Ми розуміли, що нам їх не переконати і потім з ними нам доведеться розбиратися ще жорсткіше”, – наголосив Балицький. 

Він підкреслив, що окупанти розуміли твердість позиції цих людей, а також те, що вони в майбутньому можуть заважати роботі окупаційної влади.

“Що робити з жінкою з трьома дітьми? Вона не вважає Росію своєю батьківщиною. Вона не вважає правильним те, що відбувається. Нам що, вбивати її? Зрозуміло, що ми таких людей просто витісняли. Зачитували їм накази та відправляли”, – додав представник окупаційної влади.

Водночас він зазначив, що людям, які підтримували Україну, загрожувала небезпека в окупації – буцімто їх могли вбити проросійські сусіди. Ба більше, такі випадки нібито траплялись у перші місяці окупації.

Балицький також додав, що людей в окупації перевіряла так звана “державна служба безпеки”, яку в окупації створила ФСБ. Вони вишукували тих, хто так чи так пов’язаний з українською владою чи військом. До таких людей часто застосовували тортури:

“Ми били й били жорстко. Часом доводилося вживати крайніх заходів, про які я поки розповідатиму”, – зазначив Балицький.

Він наголосив, що окупаційна влада має необхідні інструменти, щоб жорстко розібратися з нелояльним населенням в окупації.

“Але тоді хто залишиться? Хто на цій землі житиме та трудитиметься. З ними треба працювати, в головах треба працювати”, – додав окупаційний керівник. 

Нагадаємо, Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, вважає, що заяви та виступи російських державних медіапропагандистів можна розцінювати як підбурення до геноциду народу України.

Водночас президент РФ підписав документ, який посилює відповідальність за “неправильне  ставлення” громадян до війни. Тепер правоохоронці можуть конфісковувати майно людей, яких засудили за поширення “фейків” про російську армію, дезертирство, невиконання наказу, участь у небажаній організації, а також “публічні заклики, спрямовані проти безпеки держави”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter