“Хай насильство над жінками залишається тільки у фольклорі”: на вулицях Львова відбулась акція

Дата: 04 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У неділю, 3 грудня, активістки “Феміністичної майстерні” вийшли на вулиці Львова, щоб привернути увагу до проблеми насильства над жінками. На їхніх плакатах були вислови з українського фольклору, у яких згадувалося про припустимість насильства та знецінення жінок: “Кобила не кінь, баба не людина”, “Жінка не бита як коса не клепана” тощо. 

Про це повідомили організаторки заходу. 

Фото: Настя Юрченко

“Попри сніг, мороз та повітряні тривоги ми готові говорити про те, що нам важливо! І закликаємо це робити наших підписників та підписниць. Протидія насильству над жінками – завжди на часі”, – йдеться в повідомленні.

За словами активісток, існує міф, що в українській традиції жінці відводилося лише якесь сакральне, особливе місце як берегині, матері. Проте правда інша: історично становище жінок в Україні було дуже плачевне.

Фото: Настя Юрченко

Насильство над жінками було настільки нормалізоване, що знайшло відбиття навіть у приказках та народних піснях, цитати з яких учасниці акції використали на плакатах до акції “Хай насильство над жінками залишається тільки у фольклорі”.

“Дякуємо всім, хто долучився до акції: малюванням плакатів, своєю присутністю чи репостами. Ми з вами робимо важливі справи, і наш активізм має значення. Стежте за анонсами, ми готуємо для вас багато цікавих подій у рамках “16 днів проти гендерно зумовленого насильства”, – додали у “Феміністичній майстерні”. 

Фото: Настя Юрченко

Нагадаємо, що 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, в Україні стартувала щорічна міжнародна кампанія “16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства”. Щороку кампанія має нову тематику. 2023-го це “Інвестуй у попередження гендерно зумовленого насильства”. Внутрішня тема в Україні – “Жінки та дівчата під час війни”.

За інформацією ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждають близько двох мільйонів людей. Більш як у 80% це насильство чоловіків проти жінок. Щороку від домашнього насильства гинуть 600 українських жінок.

Читайте також: Терпіти не можна, долати: що таке мізогінія і як вона стає першим кроком до насильства над жінками

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter